Se upp, fortkörare – polisen hårdbevakar er just nu. Driven som ska rädda liv startade i måndags och pågår en vecka. Varning!

ANNONS

Ännu en nationell trafikvecka har inletts i polisens regi. Det sker kontinuerligt under året och ofta tillsammans med andra länder i Europa.

Syftet med den intensifierade trafikövervakningen i hela Sverige just nu är att få bilister att följa hastighetsbestämmelserna.

Och det är inte bara synliga kontroller som utförs, även dolda kontroller sker längs vägarna med hjälp av video-/pilotfordon.

Det finns alltså anledning för fortkörare att se upp. Varning utfärdas för alla som har för vana att trampa för hårt på gasen – särskilt denna vecka, nummer 24 i ordningen.

Den utökade hastighetsövervakningen pågår till söndag.

”Handlar om att rädda liv”

”Man får inte glömma att det i slutändan handlar om att rädda liv. Vi kan alla bidra till en säkrare trafikmiljö. Följ skyltad hastighet, var ett föredöme i trafiken och säg ifrån när personer i din närhet kör för fort”, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, till Teknikens Värld.

Hon slår fast att hastigheten är av direkt avgörande betydelse för hur allvarliga trafikolyckor blir och anser att fortkörare beter sig lika bedrövligt som rattfyllerister – båda kategorierna av trafiksyndare beter sig respektlöst och äventyrar liv, konstaterar hon.

Trafikverket driver sedan i våras initiativet Zhero med målet att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

ANNONS
ANNONS

Polisen är en av aktörerna som står bakom initiativet och den så kallade Nollvisionen.

”Om alla håller hastighetsgränserna sparar vi cirka 100 liv per år” säger Maria Krafft, måldirektör i trafiksäkerhet på Trafikverket och talesperson för Zhero, i artikeln.

Läs även: Polisen får vänta på ny Volvo – ”fortkörarnas skräck” försenad [DagensPS.se] »