Diskussioner pågår enligt nyhetsbyrån TT på miljödepartementet om ett stöd för den som gör om sin bränslebil till elbil.

ANNONS

I framtiden kan det bli aktuellt med ett statligt bidrag för konvertering av förbränningsbilen till elbil, uppger TT.

I dag finns inte det utan endast ett klimatstöd på 70 000 kronor för en ny elbil.

Det är också höga kostnader för den som själv gör om sin fossila bil till elbil. Enligt företag kan det kosta mellan 300 000 kronor och en miljon kronor.

”Det är viktigt att känna till är att själva konverteringsarbetet inte är särskilt dyrt, omkring 15 000 kr. Däremot kostar enbart ett nytt elbilsbatteri och andra nödvändiga komponenter omkring 250 000 kronor. Det är tveksamt om stöd för själva arbetet att konvertera skulle ha någon effekt på intresset”, säger Tove Kullenberg, pressekreterare hos klimat- och miljöministern i ett mejl till TT, framgår det på sajten Car Up.

Till saken hör att elbilsförsäljningen i Sverige slår rekord, var tredje ny bil är helt elektrisk.

Men att byta ut fordonsflottan, där det i dag finns över sex miljoner bilar som går på bensin eller diesel och bara 166 000 elbilar, tar tid.

Ett arbete pågår nu i Sverige att ta fram internationella bestämmelser för elbilskonvertering.

Det är baserat på EU:s typgodkännandekrav för nya eldrivna fordon och det kan även innebära ett framtida stöd för elkonvertering.

ANNONS
ANNONS

”Målsättningen är ett regelverk för konverteringskit som ska omfatta både arbetet och komponenter”, säger Tove Kullenberg.

Det är däremot oklart hur stort stödet blir och när det kan införas.

Läs även: Teslas nya batteri är inte så grönt – Motor [Dagens PS]