Batteritillverkaren Northvolt har gjort en finansieringsrunda där bland andra flera pensionsjättar går in med miljarder.

ANNONS

Redan på måndagen uppgav Brekait att Northvolt var på väg att stänga en finansieringsrunda.

Nu bekräftar företaget uppgiften i ett pressmeddelande och det framgår att batteritillverkaren ger konvertibler till ett värde om 1,1 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 11,5 miljarder kronor (Breakit hade fått information om att det rörde sig om cirka 13 miljarder kronor, men summan var alltså något lägre).

Konvertibler är en form av skuldebrev som under viss tid och vissa villkor kan omvandlas till aktier och totalt har nu Northvolt tagit in nästan 83 miljarder kronor i aktiekapital och skuld.

Northvolt har inte kommunicerat vad som gäller i just detta fall men berättar att bland andra pensionsförvaltaren AMF, vissa AP-fonder, Folksam, norska pensionsbolaget ATP, den skotska fondförvaltaren Baillie Gifford, Folksam och största ägaren Volkswagen nu går in med kapital via konvertibeln.

”Vi är stolta och tacksamma för stödet och förtroendet från dessa investerare och samarbetspartners i världsklass. Vi kommer fortsätta att jobba hårt för att leverera på löftet vi har gett dem – att bygga världens grönaste batterier”, säger Northvolts vd Peter Carlsson i en kommentar.

Pengarna som bolaget nu får in ska användas till expansion, bland annat planerar Northvolt att utöka sin produktion med en fabrik i Göteborg tillsammans med Volvo Cars, som Dagens PS tidigare berättat.

Företaget har sedan tidigare en stor fabrik i Skellefteå i Västerbotten.

ANNONS
ANNONS

Utöver detta byggs en så kallad gigafabrik i norra Tyskland och även en fabrik i Borlänge i Dalarna är under uppsegling. Bolaget har även en anläggning i Polen.

Läs även: Volvo Cars och Northvolt i global satsning [Dagens PS]