Här är den okände svensken som tippas bli ny vd för Ferrari.
Hans Högstedt, 53, från Mariestad har varit marknadschef för Alfa Romeo och vd för modeföretag.

Ferrari är mitt uppe i jakten på en ny vd efter att Louis Camilleri avgick plötsligt i december efter att ha varit sjuk i covid-19. Agnelli-familjens ägarrepresentant John Elkann tvingades själv bli tillfällig vd för Ferrari. Enligt italiensk press och Bloomberg har nu headhunters börjat jobba för att hitta en permanent vd för ett av bilvärldens mest prestigefyllda jobb.

– Att balansera Ferraris bilkultur med ett föränderligt landskap med strängare miljöregler kommer att vara en utmaning för den permanenta efterträdaren, säger Bloombergs analytiker Joel Levington.

Den tidigare vd:n Camilleri kom från tobaksindustrin och gjorde succé hos Ferrari. För första gången såldes över 10 000 bilar under ett år och aktiekursen har rusat i höjden. Men nu väntar elektrifiering av Ferraris modeller och hittills har det gått trögt.

Ferrari Roma är en av de nya modellerna som tagit märkets försäljning till nya höjder. Bild: Ferrari

En av de hetaste kandidaterna som tippas kunna ta över jobbet är enligt Bloomberg den relativt okände svensken Hans Högstedt. 53-åringen kommer från Mariestad och har tidigare varit både marknadschef och kommunikationsdirektör för Alfa Romeo. Han gjorde succé hos den italienska tillverkaren innan han drog vidare till modebranschen och blev vd för Miroglio Fashion. I dag är han vd för inredningsföretaget Tom Dixon.

Men flera namn från modebranschen slåss om det prestigefyllda jobbet. Guccis vd Marco Bizzarini är född bara två mil från Ferraris hemort Maranello. Stefano Sassi var tidigare vd för modegruppen Valentino i 15 år och pekas också ut som en kandidat. Men ingen av de två huvudkonkurrenterna har Hans Högstedts erfarenhet från bilbranschen.

ANNONS
ANNONS

Under sin tid hos Alfa Romeo ledde han den kommersiella lanseringen av Alfa 159, Alfa Brera och Alfa Spider. Han var också ansvarig för utvecklingen av stadsbilen Alfa Romeo MiTo. I Italien här han känd som Hans GS Hoegstedt.

Om Högstedt får jobbet blir han den tredje svensken som just nu har vd-jobb på europeiska fordonsbolag. Sedan tidigare är svenske Ola Källenius vd för Daimler och Karin Rådström är vd för Mercedes-Benz lastvagnar.