Den svenska bilmarknaden är på väg mot en mörk november.
Registreringarna hittills pekar på en nedgång på närmare 20 procent.
– Vi som alla andra lider av produktionsstopp, vi lider av brist på halvledare. Så det blir inget försäljningsrekord det här halvåret, säger Jessica Span, vd för Volvo Cars i Sverige, till DN.

ANNONS

I oktober minskade de svenska nybilsregistreringarna med 29 procent, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Marknadsledaren Volvo tappade 40 procent. Bakom raset ligger bristen på halvledare inom bilindustrin. Även nya skatteregler i Sverige som missgynnar bensin- och dieselbilar bidrar till nedgången.

Ser ut att gå mot nytt ras

Nu ser det ut som att november blir ännu en mörk månad för bilbranschen i Sverige. Enligt registreringsstatistik från Car.info har det hittills registrerats 18 838 personbilar i november, med två registreringsdagar kvar.

Förra året registrerades det 26 571 bilar i november. Takten hittills i år pekar mot ett nytt ras på uppemot 20 procent på bilmarknaden jämfört med samma månad förra året.

Tar bort komponenter

Volvo Cars har de tre mest registrerade bilmodellerna hittills i november, men verkar ändå tappa rejält.
– Vi gör det alla andra gör, vi försöker ta bort komponenter. Men det är svårt att göra något åt det. Jag tycker ändå att vi har en bra plan för nu och för 2022, säger Jessica Span, vd för Volvo Cars i Sverige, till DN.

Volvo satsar på att gå ifrån den traditionella modellen med återförsäljare och precis som Tesla sälja bilarna över nätet.

ANNONS
ANNONS

”Ingen framtid för traditionella återförsäljare”

– Jag ser ingen framtid för vare sig traditionella återförsäljare eller traditionella biltillverkare. Alla får inse att omvärlden sätter nya krav och det gäller att anpassa sig, säger Jessica Span.

Mest registrerade bilmodell hittills i november är Volvo V60. Mer än hälften av alla bilar som registrerats är laddhybrider eller elbilar. Även de som säljer begagnade bilar rapporterar om en nedgång, då färre begagnade bilar kommer in i bilhallarna när nybilsförsäljningen faller.

Volvo V60 är den mest sålda bilmodellen i Sverige i november, ändå ser Volvo ut att tappa marknadsandelar. Foto: Volvo Cars