Komponentbristen stoppar Scania igen. För femte kvartalet i rad slår den mot Scania och dess lönsamhet. Nu tvingas vd Christian Levin stoppa produktionen – igen.

ANNONS

Under fem kvartal i rad, ända sedan sommaren 2021, har komponentbrist slagit hårt mot Scania.

Nu tvingas man återigen att stoppa produktionen. Nästa vecka stänger man produktionen vid hyttfabriken i Oskarshamn under tre dagar.

”Det kan få följdverkningar”, säger presschefen Erik Bratthall till Di.

Fabriken i Oskarshamn är en viktig kugge för Scania eftersom den levererar hytter för hela den europeiska lastbilsmarknaden.

”Vi behöver vänta in leveranser av komponenter. Det är inte halvledare utan andra delar som behövs vid tillverkningen, säger Bratthall.

Slagit hårt

Förra sommaren, 2021, tvingades Scania till det första långvariga stoppet.

Sedan har komponentbristen gett fler stopp och slagit hårt mot företagets lönsamhet.

Vd Christian Levin har flera gånger hävdat att man är på väg ur krisen.

”När vi går in i det andra kvartalet har vi betydligt bättre löften från våra leverantörer och hoppas under kvartalet kunna gå upp på full kapacitet igen”, sa han till Di i mars.

ANNONS
ANNONS

Oklart läge

”Nu får jag säga efter sommarsemestern. Men mars var bättre än januari och vi ska fortsätta att stegvis öka under det andra kvartalet, var beskedet efter andra kvartalet.”

Nu tvingas Scania alltså till ytterligare stopp – och ingen kan den här gången påstå att det är det sista stoppet av den här karaktären.

Läs även: Scania tappar vinst av krig, pandemi – och jätteböter [Dagens PS]