Scania rapporterar ett stort vinsttapp i delårsrapporten. Rörelseresultatet är ned 42 procent, och företaget väljer att vara ordentligt försiktiga med att ta emot nya order.

ANNONS

Scania klarar sig inte undan världsläget. Pandemi, krig och osäker världsekonomi påverkar lastbilstillverkaren.

“Med både krig i Ukraina och en pågående pandemi fortsätter det turbulenta omvärldsläget”, säger Scanias vd Christian Levin i en kommentar. ”Till osäkerheten bidrar också en stigande inflation och höjda räntor.”

Nettoomsättning ligger lika

Bolagets nettoomsättning är i princip oförändrad jämfört med i fjol. Siffran för 2022 års första halvår är 74 690 miljoner kronor, där den 2021 uppgick till 74 776 miljoner. Andra kvartalet i år ökar dock nettoomsättningen med 2 procent.

Rörelseresultatet minskar däremot ordentligt, från 9 733 miljoner kronor 2021 till 5 651 miljoner 2022, en minskning med 42 procent. Rörelsemarginalen går också den nedåt, från 13 procent 2021 till 7,6 procent samma tidsperiod 2022.

Scania restriktiva med order

Scania väljer att ta det försiktigt med nya order, och påpekar i rapporten att det fortfarande finns stark efterfrågan på företagets produkter.

ANNONS
ANNONS

”Med redan stora orderböcker och långa leveranstider på grund av komponentbrist och omställningen till vårt nya drivlineprogram i produktion har vi varit fortsatt restriktiva i orderläggningen”, säger Christian Levin i sin kommentar.

”Den globala komponentbristen har hållit i sig men lättade något mot slutet av andra kvartalet”, fortsätter han.

Prisökningar och komponentbrist

Lastbilsleveranserna minskar med 25 procent under andra kvartalet 2022. Leverans av bussar ökar däremot med 36 procent. Resultatet för Scania påverkas negativt inte bara av de lägre fordonsvolymerna, utan också ökade priser och komponentbrist.

Scania tappar vinst av krig, pandemi – och jätteböter
Medan leveranserna av lastbilar minskat har bussleveranserna ökat med 36 procent. Här är Interlink Hybrid Biodiesel/HEV 2-axle highfloor, nya generationens buss från Scania. Foto: Gustav Lindh/Scania

Scania dras också med utfallet från Rysslands invasion av Ukraina. Sanktionerna mot Ryssland gör att företagets tillgångar omvärderats, och man har också satt av reserver för osäkra fordringar.

Böter för kartellverksamhet

Företagets verksamhet i Ukraina fortsätter, och man har nyligen invigt en ny verkstad utanför Kyiv, enligt rapporten.

ANNONS
ANNONS

I rapporten framgår också att Scania betalat de 880 miljoner euro (knappt 9,2 miljarder kronor) som EU-kommissionen delat ut för kartellverksamhet mellan 1997 och 2011. Företaget har överklagat EU-domstolens fastställande av böterna, men betalat för att undvika mer räntekostnader, enligt Dagens Industri.

Läs även: Scania får stororder av Einride [Dagens PS]

Läs även: Volta Trucks lanserar nya varianter av Volta Zero [Dagens PS]