Tredje generationen av storsäljaren Kia Ceed kommer till Sverige i juli. Det handlar om en helt ny bil med en sportigare design och köregenskaper. Kia Ceed får den senaste tekniken inom drivlinor, uppkoppling och förarassistanssystem. 

ANNONS

Kia Ceed 1.6 CRDi 6MT transmission 136hp Blue Flame 13 (1)Kia Ceed är märkets bästsäljare i Sverige och har varit på försäljningslistans tio i topp under många år och en av de mest sålda modellerna i kompaktbilsegmentet. I Europa har det sålts 1,3 miljoner exemplar av Ceed sedan första generationen lanserades 2006. Helt nya Ceed byggs i Europa på en ny plattform (K2) och modellen är även utvecklad och designad i Europa.

”Nya Ceed erbjuder en stark samtida design som är lätt att känna igen, vilket var en av föregångarens styrkor”, säger Emilio Herrara, COO för Kia Motors Europe. ”Avancerad teknik gör nya Ceed bekvämare, mer användarvänlig och säker. En bred palett av nya motorer tillsammans med de Europa-specificerade kör- och vägegenskaperna bidrar till att göra bilen underhållande och engagerande att köra. Lägg därtill Kias unika sjuåriga nybilsgaranti från fabrik kopplat till vår omvittnat höga kvalitet”, tillägger Emilio Herrara.

Kia Ceed 1.6 CRDi 6MT transmission 136hp Blue Flame 15 (1)Designen är inspirerad av femdörrarscoupén Stinger. Mindre ”tigernosgrill” jämfört med föregångaren, längre motorhuv, mer upprätt hållning och tydliga horisontella sidolinjer bidrar till ett mer moget utseende. Axelavståndet är oförändrat jämfört med föregångaren (2 650 mm) medan det främre överhänget kortats 20 millimeter och det bakre förlängts med lika mycket. Nya Ceed är 20 mm bredare (1 800 mm) och 23 mm lägre (1 447 mm).

Kia Ceed 1.6 CRDi 6MT transmission 136hp Blue Flame 29 (1)De nya måtten gör den rymligare jämfört med föregångaren. Trots att bilen är lägre jämfört med tidigare, är den invändiga främre takhöjden mycket generös och det bör vara lätt för föraren att hitta en bekväm körställning. Även i baksätet har utrymmet blivit större, bland annat har axelbredden ökat med 34 mm. Helt nya Ceed ska vara en av de rymligaste bilarna i kompaktbilsklassen.

Bagageutrymmet rymmer 395 liter, vilket är 15 liter större jämfört med föregående modell. Lägre lasttröskel (87 mm) bidrar också till att underlätta i- och urlastning. Bättre materialval, renare design och en ergonomiskt förarcentrerad layout kännetecknar interiören där de flesta kontroller samlats nedanför pekskärmen.

ANNONS
ANNONS

Kia Ceed 1.6 CRDi 6MT transmission 136hp Blue Flame 33 (1)Nya Ceed har ett chassi som ska inbjuda till en mer inspirerad körning än tidigare modell. Den ska ha en mer direkt styrrespons, bättre kontroll och stabilitet i utmanande körsituationer. I utvecklingsarbetet har Kia tydligen lagt fokus på att göra Ceed till en bekvämare bil genom att testa den på alla tänkbara underlag. Bland annat har det gjorts ljudtester på svenska vägar med särskilt grov asfalt.

Kia Ceed 1.6 CRDi 6MT transmission 136hp Blue Flame 02 (1)Vid lanseringen erbjuder man två bensinmotoralternativ: 1,0T-GDi på 120 hk och den helt nya 1,4 T-GDi bensin på 140 hk. Den senare kan fås med sjuväxlad dubbelkopplingslåda, DCT, medan sexväxlad manuell är standard. Bensinmotorerna har försetts med partikelfilter för att reducera utsläppen ytterligare.

Säkerhetsutrustningen är omfattande redan i standardutförande med bland annat aktiv filhållningsassistent (Lane Following Assist) och kollisionsvarnare med autobroms.

Kia Ceed 1.6 CRDi 6MT transmission 136hp Blue Flame 03 (1)Utrustningsnivåer i Sverige, femdörrars:

Ceed 1,0T-GDi 120 hk Action 179 900 kr
Ceed 1,0T-GDi 120 hk Advance 186 800 kr (bl a 17 tum, 2-zons klimat, regnsensor, mörktonade sidorutor)
Ceed 1,4T-GDi 140 hk Advance 196 400 kr
Ceed 1,4T-GDi 140 hk DCT 7 vxl Advance 211 400 kr

ANNONS
ANNONS

Halvkombimodellen av nya Ceed börjar säljas i slutet av juli och kombin Sportswagon i oktober. Priserna för Sportswagon är ännu inte fastställda.