Koenigsegg är egentligen ett mirakel. En svensk superbil, med varje detalj gjord i den egna fabriken i Ängelholm, som får världens bilfrälsta att önska att de hade de tiotals miljoner den kostar.

ANNONS

Christian von Koenigsegg var 22 år när han startade sitt bilföretag 1994. Redan efter två år var den första prototypen färdig, och även om det är en typisk 1990-talsbil är den fortfarande en skönhet. Första leverans av bil till kund gjordes på Geneves motorshow år 2002.

Nybörjarens guide till Koenigsegg – svenska superbilen
Koenigsegg CC från 1996, den första prototypen från den unge Christian von Koenigsegg.

4 000 timmar per bil

I dag finns fabriken alltså i Ängelholm. Det tar runt 4 000 timmar att bygga en bil, och allt, ned till titanskruvarna, tillverkas i fabriken, enligt Topgear.

Den senaste modellen, Jesko Absolut, är döpt efter Christans pappa. Pappa Jesko fick sig en rejäl överraskning när den senaste superbilen avtäcktes i Geneve 2019.

Absolut snabbaste bilen

Så varför Absolut?

”Namnet Absolut kommer från det faktum att det här är den absolut snabbaste Koenigsegg vi någonsin kommer att göra”, säger vd:n och grundaren Christian.

Jesko Absolut har en 5-liters tvillingturbo V8-motor. Med en toppeffekt på 1 600 hk, och 1500 Nm vridmoment är det inte alls omöjligt att det stämmer. Jesko Absolut har Light Speed transmission, tre axlar med sju kugghjulspar som skapar nio växlar, plus back. Världens snabbaste bil som är helt laglig att köra på vanlig väg, alltså.

Nybörjarens guide till Koenigsegg – svenska superbilenJesko Absolut har en 9-växlad Lightning Speed transmission, och enligt Christian von Koenigsegg den snabbaste bil de någonsin kommer att bygga. Foto: Koenigsegg

ANNONS
ANNONS

Koenigsegg Regera: rekordbilen

Enligt företaget tillverkar man fortfarande modellen Regera, men de 80 exemplar företaget sagt ska tillverkas sålde slut redan 2017. Tar det 4 000 timmar att tillverka en enda bil blir det förstås små – och eftertraktade – upplagor. Regera slog fartkrekord på Ring Knutstorp 2021, som Dagens PS rapporterat om.

Nybörjarens guide till Koenigsegg – svenska superbilen
Koenigsegg Regera slog fartrekord i Knutstorp 2021. Foto: Koenigsegg

Läs även: Årets sommarpratare 2022 – hela listan [Dagens PS]

Läs även: Koenigsegg: Då kan vi komma att tillverka elbilar [Dagens PS]