Nybilsförsäljningen 2020 var ett av de sämsta åren på länge. 2021 blev ännu värre. Det visar färska siffror från analysfirman JATO Dynamics.

ANNONS

Jämfört med hur det var före pandemin har antalet nyregistrerade bilar i EU, Storbritannien, Norge och Schweiz rasat med 26 procent, eller drygt fyra miljoner bilar. Förra året registrerades 11,75 miljoner bilar, och det är en minskning med ytterligare 1,7 procent från det eländiga 2020. Inte sedan 1985 har färre nya bilar registrerats i Europa.

Komponentbrist största orsaken

Det är framför allt halvledarbristen som skapat problem för biltillverkarna, även om pandemin bidragit.

”Kris efter kris har haft negativ inverkan på efterfrågan och registrering på marknaden”, säger Felipe Munos, analytiker hos JATO Dynamics. ”Osäkerheten kring den pågående pandemin tillsammans med den långvariga bristen på halvledare skapade den perfekta stormen för komponenttillverkaren förra året”.

Den andra vågen för krisen började i juli 2021 när volymerna föll tvåsiffrigt jämfört med 2020. I december registrerades 949 252 nya fordon, 22 procent ned jämfört med 2020.

En av fem el eller hybrid

En av fem nyregistrerade bilar var el eller laddhybrid, och det är nytt rekord. Det beror enligt Felipe Munos på att det under en stor del av året var lättare att köpa elektriskt tack vare kortare tillverkningstid för sådana bilar – och tack vare generösa incitament från regeringarna i området.

Allra bäst säljer suvarna, som står för nästan 46 procent av marknaden, den högsta siffran någonsin.

Golf fortfarande i topp

Än så länge behåller Golf förstaplatsen som den populäraste nya bilen i Europa, men tappar 27,9 procent jämfört med året innan. Peugeot 208 kommer dock närmare och närmare, och risken finns att Golf snart blir omkörd i racet. Att Golf tappar i popularitet kan bero på att det ännu inte finns en elmodell, och då väljer köparna i stället Volkswagens ID.3.

Nummer tre bland de bästsäljande modellerna är Dacia Sandero, som bryter mot trenden och ökar försäljningen med nästan 17 procent.

Tesla har dubblat sin marknadsandel mellan 2019 och 2021. Förra året registrerades fler nya Tesla än till exempel Land Rover och Jeep, topparna på suv-marknaden. Tack vare Tesla Model 3 har man ökat från 29 300 sålda bilar 2018 till nästan 168 000 2021, vilket gör den till bästsäljaren bland Europas elbilar, och ger den en placering på topp 20-listan totalt. I Norge är Model 3 nummer ett!

ANNONS
ANNONS

Svenska bästsäljaren Volvo XC40 finns på 23 plats på listan.

Läs även: Kompaktsuv snart lika populär som småbil [Dagens PS]

Läs även: Topplista: Sveriges 20 populäraste bilar 2021 [Dagens PS]