Kompaktsuv är snart lika populär som småbilen. Det visar sig i statistik från Europa, där det inte skiljer mer än 100 000 mellan biltyperna i den senaste mätningen.

ANNONS

Suv är nu för tiden inte bara en konkurrent i de större bilklasserna. Ute i Europa, där till exempel Renault Clio och Volkswagen Golf är storsäljare, ser nu en ökande trend också när det gäller kompaktsuvar, eller crossovermodeller.

Audi, Kia, Hyundai, Volkswagen, Citroen, Opel, Mercedes – listan kan fortsätta på tillverkare som hakat på trenden och tillverkar mindre suvmodeller för den moderna bilmarknaden.

Kompaktsuvarna kan köra om

Nu visar färska siffror att kompaktsuvarna under slutet av förra året närmar sig småbilarna med stormsteg. Till och med oktober var gapet till småbilarna bara 100 000 bilar enligt ViBilägare.se.

Det är bland annat en ordentlig försäljningsökning av Peugeot 2008 som fått andelen suv i statistiken att öka. Det är också så att tillverkarna nu hellre bygger suv än småbilar, eftersom det är högre vinstmarginal på suvarna. När halvledarbristen slår till gäller det att prioritera!

Enligt ViBilägare.se ligger snittpriset för en såld suv 2021 på 26 366 euro (drygt 271.000 kronor) jämfört med småbilssnittet på 20 699 euro (drygt 213 000 kronor).

Liten del eldrivna

Av de småsuvar som såldes 2021 var hela 86 procent bensin- eller dieseldrivna. Bara fem procent var helt eldrivna.

Av elbilarna fick Mercedes-Benz EQA SE-edition vid introduktionen priset 529 900 före avdragen miljöbonus. MG Marvel R Electric säljs för 499 900 kronor, också det innan miljöbonusen är avdragen. En Kia Stonic, som företaget beskriver som ”en crossover med suv-liknande inslag” kostar 193 900 kronor.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Volvo chocksänker elbilen – blir lika billig som MG [Dagens PS]

Läs även: Unik Ford Bronco på auktion – ägare Formel 1-legenden [Dagens PS]