Cupra visar upp en riktig raketversion av sin lovordade suv Formentor.
Bilen lånar Audis turbofemma på 390 hk och görs i begränsad upplaga.

ANNONS

Cupra Formentor är den första helt egna modellen från Seats tuffare syskonmärke Cupra. Den första modellen med fyrcylindrig motor på 310 hk har fått fina recensioner i flera tester. Nu presenterar Cupra en ännu skarpare version med Audis turbofemma på 2,5 liter. Det är första gången ett annat märke får låna den berömda femman.

Fyra rejäla kopparfärgade ändrör gör att du lätt känner igen VZ5. Foto: Cupra

Cupra ger sin specialversion av Formentor tillnamnet VZ5 och bilen får en effekt på 390 hk, passande nog 10 hk mindre än vad Audi tar ut. Vridmomentet på 480 Nm är dock exakt detsamma som Audi.

VZ5 får rena rama sportbilsprestandan. Noll till 100 km/h går på bara 4,2 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

För att matcha alla hästkrafterna har Cupra Formentor VZ5 sjuväxlad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift och progressiv servostyrning. Chassit är dessutom uppstyvat och sänkt 10 mm.

Sportstolarna är speciella för modellen. Foto: Cupra

När det gäller exteriören är det mesta sig likt, men några detaljer skiljer VZ5 från vanliga Formentor. Fronten har fått en ny kolfiberläpp och baktill är det fyra slående kopparfärgade avgasrör.

För att få stopp på hela härligheten har Seat, förlåt Cupra, monterat Akebono-bromsar med 18-tumsskivor och sexkolvsok. VZ5 kommer med 20-tumshjul som standard.

Formentor går att få i mattgrå speciallack. Foto: Cupra

Interiören har speciella sportstolar klädda med svart eller blått läder alternativt brunt perforerat nappaläder.

ANNONS
ANNONS

Formentor VZ5 lanseras under sista kvartalet i år och ska bara tillverkas i 7000 exemplar, svenska priser är ännu inte officiella.