Dagens PS

Nya Hummer EV: USA:s militär ska köra elbil

Hummer EV i vatten
Marcus Berggren
Marcus Berggren
Uppdaterad: 22 juli 2022Publicerad: 22 juli 2022

Sedan 1983 har amerikanska försvaret rattat Hummer – eller Humvee som militärvarianten heter. I närmare 40 år har de försetts med antingen en 6,2-liters bensinmotor eller 6,5-liters dieselmotor beroende på utförande och har således inte varit på frontlinjen för miljövänlighet. Nu ska det emellertid bli ändring på det med hjälp av Hummer EV.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En elbil i en krigszon

GM Defense som General Motors försvarsavdelning heter håller på att utveckla en lättbepansrad GMC Hummer HV för amerikanska arméns operativa och garnison-uppdrag.

Det innebär både användning i krig och alla andra områden där försvaret är verksamma samt vid garnisoner, det vill säga en enhet vars ansvar innefattar ett särskilt område.

Amerikanska armén har som mål att reducera sin tillit på fossila bränslen, varför den elektriska Hummern har valts ut som en potentiell kandidat.

Snabbladdning i Syrien

Den amerikanska armén släpper ut mer koldioxid än många länder. När det kommer till militära fordon står de för fem procent av världens totala utsläpp.

En stor anledning är att militära fordon ofta undantas utsläppskrav, något som gäller även här i Sverige.

GMC Hummer EV stoltserar med 1000 hästkrafter, en 0-100-tid på tre sekunder och möjlighet att ta emot 350 kilowatt snabbladdning.

Hur snabbladdningsmöjligheterna ser ut i exempelvis Syrien eller Somalia kan man förvisso fråga sig.

Om man når den effekten vid de syriska snabbladdarna är oklart. Att laddningen kommer ske med hjälp av enorma dieselgeneratorer är nog mer sannolikt. 

Om det är knepigt att köra mellan Stockholm och Skåne med en elbil är frågan hur det är i en aktiv krigszon.

Elektricitet är i många av världens krigshärjade områden inget man tar för givet.

Hummer kör genom vatten

Gamla Humvee är en jäkel på att köra genom vattnet. (Foto: Amerikanska armén)

358 miljarder kronor investerade

Än så länge har den amerikanska armén köpt en Hummer EV som ska utvärderas i enlighet med deras krav på militära fordon.

GM har investerat motsvarande över 350 miljarder svenska kronor i elektriska och självkörande bilar, något som GM Defense såklart vill ta vara på.

Ett elektriskt militärfordon är på många sätt vettigt – det är tyst, snabbt och kan köra under vatten – men samtidigt innebär just infrastrukturen enorma logistikutmaningar, till exempel dieselgeneratorer. 

Att förse amerikanska försvaret med elbilar är del av GM:s plan att bli helt elektriska till 2035.

ANNONS
ANNONS
Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS