BMW har länge legat i framkant vad gäller elektrifiering och under ett antal år också varit den ledande leverantören av elektrifierade bilar på den europeiska marknaden. När nu konkurrensen hårdnat så är det dags för en ny elbil som bygger på X3 och får beteckningen iX3. I höst börjar den levereras.

ANNONS

Sluttester klara – dags för produktion

Nu är sluttesterna för nya helelektriska BMW iX3 som lanseras senare i år klara och fabriken förbereds nu för serieproduktionen som startar under sommaren. Det är första gången som BMW utfört sluttesterna för en helelektrisk modell i Kina och Europa samtidigt. Efter mer än 340 timmar och över 7.700 körda kilometer färdigställdes testerna på fyra veckor.

Serietillverkningen startar på BMW Brilliance-fabriken i Shenyang i Kina. BMW Brilliance är en joint venture som grundades 2003 av BMW Group och Brilliance China Automotive. BMW Brilliance-fabriken har en årlig produktionskapacitiet på 450.000 bilar och har under ett antal år producerat olika BMW-modeller för den kinesiska marknaden. En betydande del av BMW:s forskning och utveckling utförs också av BMW Brilliance.

BMW:s kinesiska fabrik fick förtroendet att inleda produktionen som även kommer att ske i USA och Sydafrika. (Foto: BMW)

BMW iX3 kommer att produceras på samma produktionslina som andra BMW X3-modeller på fabriken i Shenyang. Det ger både hög effektivitet och flexibilitet i produktionen. Förberedelserna av serietillverkningen har pågått lång tid. Sedan mitten på 2019 har 200 förproduktionsbilar tillverkats för tester, utveckling och finjustering inför starten av serietillverkningen.

BMW X3 med fyra olika drivlinevarianter

BMW X3 blir den första modellen som BMW kan erbjuda med bensin- eller dieselmotor, som plug-in hybrid och som helelektrifierad. Detta är i linje med BMW:s globala strategi att kunna erbjuda ett brett urval av modellvarianter för att tillgodose olika behov på olika marknader runtom i världen. Modellen produceras dessutom inte bara i Kina, utan även i Spartanburg, USA och i Rosslyn, Sydafrika.

batteripacket på 74 kWh får en preliminär räckvidd på över 440 km enligt WLTP mätmetoden. (Foto: BMW)

BMW iX3 visades för första gången som konceptbil 2018. I vintras hårdtestades prototypen under arktiska förhållande på testcentret i svenska Arjeplog, tillsammans med prototyperna BMW i4 och BMW iNEXT. När BMW iX3 lanseras senare i år blir modellen ett rullande exempel på att lång räckvidd är möjlig även utan ett stort batteri. BMW iX3 får en preliminär räckvidd på över 440 km (WLTP) från ett batteri med en nettokapacitet på 74 kWh.

ANNONS
ANNONS

Premiär i sommar och leverans i höst

BMW iX3 har premiär i sommar. Då blir design, flera tekniska detaljer och annan produktinformation officiell. Dom två nästa helelektriska modellerna från BMW kommer redan nästa år. 2021 kommer BMW att erbjuda fyra olika helelektriska bilar: BMW i3, BMW iX3, BMW i4 och BMW iNEXT.