En ny studie visar att bilen kan vara smutsigare än den genomsnittliga toaletten. Bagageutrymmet är den smutsigaste platsen och ratten den renaste.

ANNONS

Det är forskare på Aston University’s School of Biological Sciences som står bakom studien – där prover togs från två toaletter och fem olika bilar, varav en var relativt ny – enbart två år gammal, skriver Car Scoops. 

Bilen smutsigare än toaletten

I samtliga bilar hittades avföringsbakterier, främst i bagageutrymmet som bekant även används till att transportera matvaror och fekala bakterier påträffades även på förarsätet.

De skitigaste ställena i ordning därefter var växelspaken, baksätet och instrumentbrädan. Den renaste platsen i bilen? Tro det eller ej – ratten. det kommer kanske som en överraskning eftersom förare håller händerna på ratten, men forskare tror att detta kan förklaras av den ökade användningen av handsprit under pandemin.

Den lilla studien fann också att ju äldre fordonet är, desto fler bakterier är det troligt att det har. En av forskarna i studien, Jonathan Cox vill göra bilägare uppmärksamma ”på att inte all smuts är synlig för oss att se”.

Han tillade att studien visar att människor borde anstränga  sig mer för att hålla sina bilar rena eftersom ”i slutändan handlar det om att minska risken att bli sjuk.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: ”Sossecontainern” – bilen som räddade Volvo [Dagens PS]