Donald Trump har viftat med att införa strafftullar mot Kina på uppemot 45 procent.

ANNONS

Kina har å sin sida varnat Trump om han skrider till verket med sina planer.

Mitt i allt politiskt käbbel riskerar Volvo att hamna i kläm. Bakgrunden är att Volvos modell S90 tillverkas i Kina.

En som är övertygad om att bilindustrin drabbas hårt om Trumps förslag på handelhinder klubbas är Christer Karlsson, professor vid Handelshögskolan i Köpenhamn.

”Om han inför handelshinder får det dels allmänekonomiska effekter. Folk får mindre pengar att konsumera för. Dels får det inverkan på import och export av bilar. Så det skulle få negativa effekter i båda de avseendena”, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden, är inte lika orolig.

”Nej. Vi har i närtid sett hur Brexit målades upp som ett skräckscenario, men efter en vecka var det ’business as usual’. Jag tror att det är mycket brus innan vi får se verklighet av förslagen”, säger han till Ekot.

Volvochefen Martin Lundstedt tror inte heller att Trump får någon negativ inverkan på Volvo. Tvärt kan det gynna företaget, menar han, med viss reservation:

”Volvo har en väldigt stark närvaro i USA både när det gäller produktion och forskning och utveckling. Med både Volvo och Mac är vi den tillverkare som har mest amerikanskt innehåll i våra produkter, vilket skulle kunna ge fördelar och Trump har ju pratat om att satsa på infrastruktur. Men – och det är ett stort men – skulle frihandeln påverkas får det förstås allvarliga konsekvenser även för oss”, säger Volvobasen till DN.

MISSA INTE: ”Debatt: Trump måste övertalas” [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: ”Trump jackpot för bolånetagare?” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Så påverkas bilindustrin av Trump” [Ekot] >

LÄS ÄVEN: ”Volvos vd Martin Lundstedt jagar bättre lönsamhet” [DN] >