Världens chipbrist ska lösas från Lund enligt AlixLabs – med pengar från Almi Invest och hockeyfamiljen Michael, William och Alexander Nylander. 

ANNONS

Billigare och snabbare tillverkning av halvledarkomponenter ska öppna ny väg för mer hållbar elektroniktillverkning. AlixLabs i Lund ska nu med hjälp av friska pengar från Almi Invest och från bland annat hockeyfamiljen Michael, William och Alexander Nylander utveckla och validera sin produktionsteknik.

Bröderna Alexander och William Nylander är NHL-proffs i Toronto Maple Leafs respektive Chicago Blackhawks, och pappa Michael Nylander gjorde 920 NHL-matcher under en lång karriär. Nu satsar de på en ny match – mot den chipbrist som råder i världen.

Komplex teknik är dyr

Halvledarkomponenter bygger upp de minimala datorchips som får vår elektronik att fungera och är i dag extremt små. Det gör dem både dyrare och svårare att tillverka, och industrin söker nya sätt att tillverka dem – men dessa är ofta komplexa och kostsamma. I maj 2021 kunde Dagens PS berätta om hur kostnaden för datorchips rusade eftersom det råder brist på dem, bland annat på grund av en brand i en chipfabrik i Tokyo.

Sparar pengar — och miljö

Lundabaserade AlixLabs har nu utvecklat en ny, innovativ metod med hög packningsgrad som slopar flera steg i tillverkningsprocessen av halvledare.

Metoden gör tillverkningen av halvledare billigare och mindre resurskrävande, vilket i längden kan innebära en mer hållbar produktion av elektronik.

Hanterbara investeringar

I dag sker nästan all tillverkning av halvledare i USA och Asien, främst Taiwan, med med den nya metoden skulle det bli möjligt för mindre produktionsanläggningar i till exempel Europa att kunna tillverka komponenter med hanterbara investeringar.

“AlixLabs disruptiva tillverkningsmetod har en enorm marknadspotential och möjliggör fortsatt teknikutveckling och kraftfullare elektronik som samtidigt är mycket mer resurssnål”, säger Anna Gisselsson, Investment Manager på Almi Invest.

Patent i USA

AlixLabs har redan sett till att deras metod är täckt av ett godkänt patent i USA, och har lämnat in patentansökningar i fler länder.

ANNONS
ANNONS

“Tack vare denna investering kan vi ta bolaget till nästa nivå”, säger Jonas Sundqvist, vd på AlixLabs.

“Vi har i dag ett antal påbörjade förhandlingar med FoU-aktörer, utrustnings- och halvledartillverkare för att skapa underlag för vidare samarbete för utveckling av våra produkter.”

Läs även: Här är halvledaraktierna du vill äga – sex tips [Dagens PS]