Försäljningen av elbilar är nu för första gången i Sverige större än för bilar med traditionella förbränningsmotorer, enligt ny rapport.

ANNONS

Det är fordonsanalysföretaget Vroom som enligt Dagens Nyheter konstaterar att fler renodlade elbilar än fossila bilar såldes under årets fyra första månader.

Siffrorna visar att 22 428 elbilar såldes, vilket ger en andel på 28,7 procent.

Ingen annan biltyp har så hög andel i försäljningen, framgår det.

Trendbrott när elbilar nu toppar försäljningen

”Det här är första gången någonsin som el är det mest populära drivmedlet i landet. Det är lite häftigt. Det är också anmärkningsvärt att el som drivmedel inte är något storstadsfenomen. Det är en bred spridning i hela landet”, säger Thomas Bergman, försäljningschef på Vroom, till tidningen.

Antalet sålda elbilar är högst i Stockholms län, men Jämtland toppar statistiken när det gäller den totala försäljningsandelen med 39,4 procent.

På den listan hamnar Stockholms län på 13:e plats, enligt artikeln där Thomas Bergman konstaterar att elbilar har höga prislappar men i gengäld är billigare att köra.

Det finns, berättar han, en stark koppling mellan elbilarnas frammarsch i Sverige och privatleasing. Hela 75 procent av de elbilar som privatpersoner köper uppges vara leasade.

Kia Niro är den elbil som såldes mest i Sverige mellan januari och april.

ANNONS
ANNONS

Därefter följer Wolksvagen ID4, Tesla Model Y, Polestar 2 och Tesla Model 3.

Källa: Dagens Nyheter

Läs även: Porsches vd vill vara realist om elbilar [Dagens PS]