Militär och polis får grönt ljus att ”skjuta utan varning” mot demonstranter i Kazakstan från president Kasym-Zjomart Tokajev, rapporterar Associated Press.

ANNONS

”De som inte ger upp kommer att elimineras”, säger Tokajev i ett tv-sänt tal där han också avfärdade uppmaningar till förhandlingar som kommit från andra länder efter flera dagar av väldigt våldsamma demonstrationer och sammandrabbningar i Kazakstan.

”Vilka förhandlingar kan hållas med brottslingar, mördare?”, säger presidenten.

Han kallar också demonstranterna för ”terrorister”. Demonstrationerna började i den västra delen av som en protest mot att priset på motorgas (liquefied petroleum gas (LPG)) fördubblats efter att regeringen tagit bort en priskontroll på fordonsdrivmedlet som många av invånarna kör sina bilar på just för att det varit billigt.

Protesterna spred sig dock snabbt till att bli stora gatuprotester över landet och reflekterar ett bredare missnöje mot det politiska styret som varit detsamma sedan landet självständighet från Sovjet i början av 1990-talet, enligt AP.

Sammandrabbningarna mellan demonstranterna och polis har varit väldigt våldsamma och har lett till att 26 demonstranter och 18 poliser dött. 3 000 demonstranter ska ha gripits enligt Kazakhstans inrikesministerium, rapporterar AP.

Demonstranterna ska ha tagit över flygplatsen i Almaty tidigare, men den ska nu åter vara i regeringens händer men förblir stängd fram tills fredag kväll. Stadens största administrativa centrum sattes också i brand. Undantagstillstånd och utegångsförbud är utfärdat i landet tills den 19 januari. Regeringen har också avgått och lämnat över makten till presidenten.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Kazakh leader ordered use of lethal force on ‘terrorists’ [Associated Press]

Läs även: Driftstopp på Ringhals 3 – igen [Dagens PS]