På torsdagskvällen drabbades kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 åter av ett snabbstopp, ingen vet i nuläget vad stoppet beror på.

ANNONS

Ringhals 3 drabbades vid tio minuter i tio på torsdagskvällen åter av ett snabbstopp, Ingen vet just nu vad stoppet beror på, men man räknar med att reaktorn åter kommer vara fullt fungerande igen innan lördag.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 stoppades oväntat även på onsdagskvällen förra veckan, den 29 december, då var reaktorn helt stoppad i 54 timmar och kunde sättas igång igen en minut innan det nya året. Orsaken till stoppet lokaliserades till att en av styrstavarna löstes ut på grund av signalfel, vad som orsakade felet då är dock fortfarande oklart, det skriver Ny Teknik.

”Felsökningen och den analys som gjorts pekar mot att det är en obefogad signal från ett styrsystem som har aktiverat snabbstoppet. Alla säkerhetsfunktioner har svarat som de ska i samband med händelsen, sade Josef Nylén, till förordnad presschef vid Ringhals”, i december, skriver Göteborgs-Posten.

Innebär inte någon risk

Anna Collin, vid Ringhals pressjour bekräftar att Ringhals 3 ligger nere.

”Det är ett automatiskt snabbstopp där anläggningen stoppas för att det är någon form av avvikelse i ett signalsystem. Vi håller på med felsökning just nu, men behöver lite tid att felsöka innan vi spekulerar i vad det beror på, säger hon till Göteborgs-Posten.

ANNONS
ANNONS

Anna Collin säger vidare att elproduktionen påverkas eftersom reaktorn ligger nere, samt att reaktorn går till säkert läge, vilket innebär att det inte är någon risk, dock faller produktionen.

Läs mer: Stängda reaktorer bakom höjda elpriser [Dagens PS]