Bilstatistik förvirrar, den mest sålda elbilen i Sverige i juni var inte MG ZS – det var Tesla. Tesla sålde också fler bilar än Volvo V60.

ANNONS

Tesla Model 3 var den mest köpta elbilen i Sverige i juni, det var inte alltså MG ZS, visar nya siffror från analysföretaget Vroom som sajten CarUp tagit del av och redovisar.

Volvo V60 var inte heller Sveriges mest sålda bil, utan det var också Tesla Model 3.

Under månaden såldes 1 487 Tesla Model 3 i Sverige, vilket placerar bilen i topp före tvåan Volvo V60 med 1 437 sålda bilar.

MG ZS sålda bara 475 bilar

I frågan om MG ZS, där 1 665 bilar registrerades enligt Bil Sweden, visar Vrooms siffror att det i själva verket bara var 475 bilar som såldes i Sverige.

Påståendet att MG ZS var den mest sålda elbilen i Sverige stämmer därmed inte alls.

Slutsatsen är att nybilsregistreringar per automatik inte är samma sak som antal sålda bilar, det gäller att hålla isär begreppen som annars blir förfärligt missvisande.

Tesla slår ”alla tidigare rekord”

Nybilsregistreringar i all ära, men det är hur många bilar som levereras till kund som är det centrala.

ANNONS
ANNONS

Och apropå vilken bil som svenskarna köpte mest, Tesla Model 3, så är det inte nog med att bilen var den mest sålda i Sverige, försäljningssiffran för det aktuella kvartalet slår dessutom ”alla tidigare rekord”, enligt Maria Lantz, informationschef för Tesla i Sverige, berättar CarUp.

”Antalet kundleveranser ökade med närmare 30 procent jämfört med samma kvartal förra året. Vi ser med andra ord att det bredare elbilsutbudet ger ett klart ökat intresse för Tesla. Idag rullar det över 10 000 Model 3 på svenska vägar och det är den vanligaste och mest sålda elbilen hittills”.

Dagens PS berättade här om dagen om Teslas nya rekord i levererade bilar för kvartalet april-juni, då elbilsjätten totalt levererade 201 250 bilar. Läs mer om det här.