Århundradets Formel 1-drama väntar i helgen

Uppdaterad: 18 mars 2022Publicerad: 10 dec. 2021
Formel 1
Nu ska årets Formel 1-VM avgöras – och det är superjämnt. (Foto: TT)

I helgen väntar århundradets uppgörelse i Formel 1 – Mercedes Lewis Hamilton och Red Bulls Max Verstappen har båda 369,5 poäng inför det sista loppet i Abu Dhabi. 

ANNONS
ANNONS

Formel 1 har blivit hetare än på många år, dels för att sporten fått en stor tillströmning av nya fans efter succén med Netflix-dokumentären “Drive to Survive” de senaste åren. Snittåldern på ett F1-fan har fallit med fyra år (från 36 till 32) sedan Netflix-serien hade premiär.

Men kanske har Formel 1-temperaturen ökat främst på grund av att det för första gången på många år är riktigt jämt i toppen. Mercedes Lewis Hamilton och Red Bulls Max Verstappen har båda 369,5 poäng. Först i mål i Abu Dhabi vinner. Inte sedan 1974 har det varit oavgjort inför sista racet – då handlade det om McLarens Emerson Fittipaldi och Ferraris Clay Regazzoni.

“Känns lite som Squid Game”

Superspännande inför det sista racet, men många nya F1-fans längtar nästan ännu mer efter nästa säsong av “Drive to Survive” på Netflix för att se vad som pågått bakom kulisserna. Red Bulls teamchef i Formel 1, Christian Horner, jämför spänningen med en annan Netflix-succé.

”Att ta Mercedes till det sista racet känns lite som Squid Game. Du kunde inte ha skrivit ett manus där båda förarna hade samma poäng inför det sista racet. De skulle kunna göra en hel säsong på Red Bull och Mercedes rivalitet”, säger han till Financial Times.

“Saker är galna nog i verkliga livet och saker kommer säkert att bli ännu galnare när du tittar på “Drive to Survive” nästa år. De lägger till Hollywood-dramat till vad som är drama nog redan den här säsongen”, säger hans rival i Mercedes, Toto Wolff.

Max Verstappen fick inför helgens race frågan om han och Lewis Hamiltons relation förändrats när det blivit så jämnt dem emellan.

“Ja, väldigt mycket. Och inte på ett positivt sätt”, svarade han.

ANNONS
ANNONS

Ökat intresse för Formel 1

Att det blivit så jämnt i toppen är dock positivt för intresset för sporten Formel 1 – det tycker till och med Toto Wolff, som kämpar för att fortsätta Mercedes dominans och segersvit.

“En sport som ser lag och förare tävla till slutet är det som gör det så spännande”, säger han till Financial Times.

Läs även: Superjämnt i racingens toppklass F1 – fler dueller vi minns

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.