Toyota möts av hård kritik från en grupp europeiska fonder för att inte ha satsat tillräckligt på övergången till elbilar. Biltillverkaren är en av de få öppna motståndarna till eldrivna fordon.   

ANNONS

En gång i tiden var Toyota en av de främsta pionjärerna för grön teknologi, med sin hybrid Prius som lanserades 1997. 

Men på senare år har biltillverkaren uttryckt skepsis mot branschens snabba övergång till batteridrivna fordon. Den japanska biljätten är nu en av de få biltillverkare som försvarar hybridbilar som går både på el och bensin.

Stöttade Trump

I Storbritannien har Toyota hotat med att sluta investera i sin fabrik, där över 80 procent av produktionen är hybrider, om teknologin skulle mötas av försäljningsförbud. Den brittiska regeringen har nyligen föreslagit att alla sålda bilar i landet måste vara elektriska till år 2028.

Toyota stöttade också före detta President Trump när han försökte hindra ett förslag att förbjuda nyförsäljning av bensin- och dieselbilar.

“Äventyrar varumärket”

Nu har flera stora europeiska fonder gått samman för att kritisera Toyotas motstånd till eldrivna fordon. Fonderna det handlar om är bland andra Sveriges största pensionsfond AP7, den danska fonden AkademikerPension och även den Engelska Kyrkan.

“Toyota äventyrar sitt värdefulla varumärke genom att lobba mot välbehövlig klimatrelaterad reglering av bilindustrin”, säger Anders Schelde, AkademikerPensions investeringschef.

“Om Toyota fortsätter med sin frispråkiga lobbying mot klimatet kommer det oroa aktieägarna eftersom ett sådant tillvägagångssätt undergräver den oundvikliga övergången från förorenande bilar”, säger Kiran Aziz, en av biltillverkarens största investerare.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på Financial Times. 

Läs mer: NY Times: ”Toyota vill försena omställning till elbilar”

Läs mer: Tronskifte: Europa och Japan förlorare i elbilskampen