Teslas futuristiska Cybertruck, som en gång utlovades vara en “värdeökande tillgång”, har nu börjat accepteras som inbyte hos Tesla.
Mardröm för Cybertruck-ägare: värdet slaktas


Mest läst i kategorin
Men för ägarna är verkligheten brutal: fordonets andrahandsvärde har rasat dramatiskt, i vissa fall med nästan 40 procent på bara ett år. Denna utveckling kastar en skugga över den omtalade pickupen och väcker frågor om dess långsiktiga attraktionskraft på marknaden, skriver Inside EV.
Värdeminskning i rekordfart
När Tesla för första gången öppnade upp för inbyte av Cybertruckar möttes ägarna av en dyster verklighet. Flera rapporter från Cybertruck Owners Club-forumet visar att fordonets värde har störtdykt.
En ägare av en 2024 Cybertruck All-Wheel Drive Foundation Series, som hade kört drygt 10 000 kilometer, fick ett inbyteserbjudande på cirka 656 000 svenska kronor. En annan ägare med drygt 51 000 kilometer på mätaren erbjöds runt 607 000 svenska kronor.

Den ursprungliga kostnaden för en Cybertruck All-Wheel Drive Foundation Series, som är en begränsad utgåva med alla tillval, var omkring 1 000 000 svenska kronor. Detta innebär att värdet på dessa bilar har minskat med cirka 34 procent respektive 39 procent på bara ett år. Dessa siffror är betydligt högre än branschgenomsnittet, där pickuper normalt tappar runt 20 procent under det första året och cirka 34 procent efter tre till fyra år.
Enligt CarGurus har värdeminskningen för Cybertruck i vissa fall varit så hög som 45 procent. Business Insider har även rapporterat om ägare som fått ännu lägre bud. En ägare av en 2024 års modell av Cybertruck AWD, som kostade nästan 1 000 000 svenska kronor och hade rullat drygt 31 500 kilometer, fick ett inbytespris på cirka 633 000 svenska kronor, vilket motsvarar en värdeminskning på 37 procent.

Cybertruck-ägare vill bli av med sin bil: “Min familj förtjänar inte detta”
Det är tufft för många som köpt en Tesla efter Musks utspel. Men Jaroje har det extra tufft, och Tesla vill inte ta tillbaka bilen. En man i
För en topputrustad Cyberbeast från september förra året, som kostade omkring 1 275 000 svenska kronor, var inbytespriset cirka 785 000 svenska kronor – en förlust på 38 procent på åtta månader.
Detta står i stark kontrast till Teslas vd Elon Musks påstående från 2019 att Cybertruck skulle vara en “värdeökande tillgång”. Även om Teslas inledande inbyteserbjudanden kan vara något högre än vad externa bilhandelsplattformar som Carvana erbjuder, har Teslas erbjudanden tidigare varit kända för att sänkas när affären väl ska slutföras.

Marknaden har kylt av
Sedan leveranserna av Cybertruck inleddes i slutet av november 2023 har marknaden för den kantiga pickupen svalnat avsevärt. Förra året, när en fullt utrustad Cybertruck Tri-Motor Foundation Series såldes för omkring 1 200 000 svenska kronor, fanns det gott om spekulanter som köpte bilen i syfte att snabbt tjäna pengar. Denna strategi fungerade dock bara under en kort period.
Bara sex månader efter att de kundspecifika Cybertruckarna började rulla ut från produktionslinjen, hade den påstådda reservationslistan med miljontals intressenter i princip försvunnit. Nu kan vem som helst beställa en helt ny Cybertruck och få den levererad på bara en vecka.
Cybertruck hade visserligen en viss framgång förra året då den utsågs till den bäst säljande elektriska pickupen i USA. Men efter tre kvartal av tillväxt har verkligheten kommit ikapp. Under årets första kvartal tog Ford F-150 Lightning över titeln som USA:s bäst säljande elektriska pickup.
Dessutom rapporteras det att tusentals osålda Cybertruckar står i lager, och biltillverkaren planerar enligt uppgift ett nytt produktionsstopp.

Orsaker bakom det sjunkande värdet
Flera faktorer bidrar till den snabba värdeminskningen för Cybertruck. Dels har den initiala hypen lagt sig och marknaden för elbilar har generellt sett blivit mättad. Det ökade utbudet av begagnade elbilar bidrar till prispressen.
En annan faktor kan vara Teslas initiala policy att förbjuda ägare från att sälja fordonet vidare under en viss period. Denna typ av policy används vanligtvis för att förhindra “scalping” av bilar med hög efterfrågan och för att behålla kontroll över varumärket.
I Cybertruckens fall kan det dock ha fördröjt en våg av inbyten eller försäljningar från ägare som mötte problem med kvalitet eller bara ville sälja. Cybertrucken har också haft sin del av kvalitetskontrollsproblem, inklusive felaktiga gaspedaler och lösa karossdelar, vilket kan ha påverkat kundernas förtroende.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Experter menar att elbilar generellt sett tappar värde snabbare än traditionella bensinbilar, även om det finns undantag. Vissa elbilsmodeller kan förlora upp till 50 procent av sitt värde under det första året. Enligt en studie förlorar elbilar i genomsnitt 58,8 procent av sitt värde efter fem år, medan sportbilar tenderar att behålla sitt värde bäst.
Cybertruckens unika design, dess högre pris än vad som ursprungligen utlovades, och de begränsade exportmöjligheterna (på grund av storlek och design som gör den olaglig att köra i flera länder) har också bidragit till den svaga försäljningen och därmed värdeminskningen.
Elon Musk hade förutspått att Cybertruck skulle kunna sälja 250 000 enheter årligen, men Tesla sålde knappt 40 000 enheter under 2024, dess första hela år på marknaden, och försäljningen har visat en nedåtgående trend under årets första månader.
Det återstår att se hur Tesla kommer att hantera den snabba värdeminskningen och överutbudet av Cybertruckar framöver. För ägare som hoppades på en investering har den rostfria pickupen tyvärr blivit en dyrköpt läxa om värdeminskningens realitet.

Tesla under attack – bilar och laddare vandaliseras
Teslas laddstationer och bilar blir måltavlor i växande ilska mot Musk. Men är det verkligen rätt att gå på privatpersoners bilar i sin ilska? Tesla har
Missa inte:
Ät långsammare vid matbordet – och må bättre på köpet. News 55
Så mycket mer värd är varje svensk krona nu. E55
Qatar öppnar plånboken för världens finansjättar. Realtid

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.