Det är inte alltid lätt att hitta laddstolpar för sin el- eller hybridbil, särskilt när man bor i stadsmiljö utan parkering. Nu testar London en helt ny lösning.

ANNONS

För många är det problematiskt att bo i stadsmiljö med elbil utan egen parkeringsplats och laddstation. Men nu ser framtiden ljusare ut, tack vare det skotska företaget Trojan Energy.

Dolda i trottoaren

Företaget har uppfunnit ett system som är tänkt att underlätta problemet – dolda laddplatser integrerade i trottoarkanten.  

Trojans laddstolpar testas för tillfället i London för att se om det kan vara en tillräckligt bra lösning för att underlätta laddning av el- och hybridbilar i stadsmiljö.

Ägare av elbilar eller hybridfordon kan enkelt parkera längs gatan där det finns en ledig laddplats, koppla in sig och sedan luta sig tillbaka. Laddstolparna sitter med fem meters mellanrum, så det ska finnas gott om lediga platser.

laddstolpar
Från den lilla plattan på trottoaren kopplar man i sin egen adapter, och vips så har man en smidig laddstation. (Foto: Trojan Energy)

Krävs en adapter 

Tyvärr kan inte vem som helst använda den smarta lösningen, utan man måste ha en egen adapter till laddstolpen som företaget tillhandahåller. Adaptern låser man fast i ladduttaget med en mobilapp och tar med sig när laddningen är klar.

Än så länge finns Trojans laddsystem bara tillgängligt i stadsdelen Brent men man siktar redan på att installera fler laddstolpar även i Camden till nästa år.

Läs hela artikeln på Teknikens Värld och läs mer om laddstolparna på Trojan Energys hemsida

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ny studie slår sönder myt om elbilar

Läs mer: 100 mil på en enda laddning – vilka blir först?