Larmtjänst varnar om att kriminella jagar bildelar, främst katalysatorer. Tjuvligorna har fått statistiken skjuta i höjden. Katalysatorstölderna är upp 233 procent jämfört med föregående år.

annons
annons

Under det första kvartalet 2021 stals 1 870 katalysatorer, till en skadekostnad om 67,6 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från Larmtjänst. Tjuvarna är ute efter ädelmetallerna som finns i katalysatorer, främst i bilar av äldre modell. Vissa modeller är mer utsatta än andra.

”Stölderna sker i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna. En katalysator kan vara värd 5 000 kronor i metallvärde men skadekostnaden uppgår ofta till ca 30 000 kronor. Många av de drabbade bilarna är av äldre årsmodeller och är därför inte fullt försäkrade mot stöld. Katalysatorstölderna drabbar många bilägare hårt och det är därför viktigt att få stopp de här ligorna”, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

Stölderna av katalysatorer sker främst i Region Stockholm och Region Syd. I samma regioner är kriminella också i högre utsträckning på jakt efter andra bildelar, som strålkastare, radio/navigationsenheter och rattar/airbags. Skadekostnaden för dessa bildelar uppskattar larmtjänst till 50,8 miljoner kronor.

”Dessa typer av stölder begås ofta av organiserade ligor, i många fall med kopplingar till Baltikum. Ligorna föredrar att genomföra stölderna i regioner från vilka man enkelt kan föra godset österut. Tyvärr verkar pandemin och stängda gränser inte längre ha någon dämpande effekt på bildelsstölderna”, säger Mats Galvenius.

ANNONS
ANNONS
Grafik: Larmtjänst
Grafik: Larmtjänst


Läs mer:
Svenska lyxbilar i fara – stöldrisken mörkas