Efter VW-skandalen kring avgastester, så kallade ”Dieselgate”, har den tyska biljätten lovat hundratusentals svenska kunder att serva och omprogrammera deras bilar. Volkswagen har bedyrat att ändringarna inte ska ha någon negativ effekt för fordonens köregenskaper men nu kan tidningen Teknikens Värld, som citeras av Aftonbladet, att det i många fall inte stämmer.

228.000 svenska bilar kan ha gjorts betydligt sämre, varnar motortidningens journalister som genomfört före- och eftertester på ett flertal bilar.

”Efter uppgraderingen har du inte längre samma bil. Den har inte de egenskaper som den hade vid köpet. Moderna bilar är väldigt lättkörda, men de här försämringarna gör att bilarna blir tröga som om de vore tillverkade på 80-talet”, säger Daniel Flodin, chefredaktör på Teknikens Värld, till AB.

Tidningens tester visar att faktorer som vridmoment och motoreffekt kan påverkas negativt med upp till 10 procent och i flera fall drar fordonen mer bränsle efter Volkswagens ingrepp. Att bilarna blivit svagare innebär också en säkerhetsrisk då ägaren tvingas förändra sitt körsätt vid exempelvis omkörningar. Dessutom slår det mot plånboken när bilarnas andrahandsvärde sjunker eftersom bilarna försämrats.

Rådet för den drabbade? Reklamera direkt, uppmanar Daniel Flodin.

ANNONS
ANNONS

”Från Volkswagens sida anser jag att det rimliga är att de köper tillbaka bilen till ett vettigt pris, alternativt att du får ett bra erbjudande om du vill byta till en nyare bil.”

MISSA INTE: Volkswagen lovar: Din bil kommer inte bli sämre [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Volkswagen ger 9 000 kr till drabbade kunder [DagensPS.se] >