Pikes Peak International Hill Climb, som har gått av stapeln över 100 gånger, är en av bilvärldens mest kända backtävlingar. Nu har Lamborghini slagit rekordet för produktions-suvar med en ny variant av Urus.

ANNONS
Urus på backen
Foto: Lamborghini

Oklart vilken modell

Den Lamborghini Urus som brände uppför den exakt 20 kilometer långa backen, på den nya rekordtiden 10 minuter och 32,064 sekunder, har ännu inte lanserats.

Det enda vi vet är att den rockade en vidareutveckling av de Pirelli P Zero Trofeo R som Urus ka utrustas med. De enormt breda sulorna fick jobba hårt för att hålla ekipaget i styr.

Lamborghini avslöjar att det rör sig om en ny Urus-variant som ska visas upp inom kort. Huruvida det endast rör sig om en facelift eller en specialmodell får vi se.

Standard-Urusen stoltserar med en 4-liters V8 med dubbla turboaggregat och 650 hästkrafter. Huruvida modellen som bräckte det nya rekordet har samma effekt förblir osagt.

Det var en av Pirellis testförare – Simone Faggioli – som rattade Urusen till det nya rekordet.

Urus bakifrån
Foto: Lamborghini

Tog kronan från koncernsyskonet

Den tidigare rekordinnehavaren var Bentley Bentayga, en bil som delar bottenplatta med Urus. Bentleyns tid var 10:49,902. Men nu har alltså Lamborghini Urus tagit hem kronan.

Banan består av 156 svängar och en höjdskillnad mellan start och mål på 1439 meter. När det inte vankas Pikes Peak International Hill Climb är vägen en helt vanlig bergsväg, som det kostar en dryg hundring att köra på.

Vägen byggdes 1888 men asfalterades först 2011. Många hävdar att gruset gjorde det hela säkrare – hastigheterna var lägre och gruset bildade högar som saktade ner bilarna i kurvorna.

Asfalten har – föga förvånande – ökat hastigheten rejält. Det har även gjort loppet betydligt svårare.

ANNONS
ANNONS

Tiden – 10:32,064 – motsvarar en snittfart på 113,913 kilometer i timmen vilket är otroligt imponerande.

Foto: Lamborghini

Lansering av nya Urus mitten av augusti

Nya Lamborghini Urus ska visas upp för allmänheten i mitten av augusti, troligtvis under Monterey Car Week där vi kommer att närvara.

Se Lamborghinis video här om det nya rekordet.