Både regeringens och oppositionens förslag på sänkta bränslepriser gynnar Rysslands president Vladimir Putin, enligt kritiker.

ANNONS

”Det är bakvänt att utforma ett styrmedel så att det motverkar sitt eget syfte. Då skickar vi pengar, på två sätt, rakt in i Putins ficka. Vi köper mer olja, och vi höjer priset”, säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, till tidningen Miljö & Utveckling om regeringens förslag på sänkta drivmedelspriser.

I maj är tanken att priset ska sänkas med 50 öre litern och enligt ytterligare ett förslag ska priset ner med 1,30 kronor per liter i sommar.

Både miljövänner och oppositionen har kritiserat förslaget och KD, M, C och SD har tillsammans med V lagt fram ett eget förslag som syftar till att sänka priserna på bensin och diesel med 4-5 kronor per liter.

Lars Calmfors om partierna – ”beklämmande”

Enligt det förslaget ska drivmedelsskatten sänkas vid sidan av en skattelättnad från EU.

Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN), sågar både regeringens och oppositionens förslag och anser att partierna, oavsett partifärg, beter sig ”beklämmande”, skriver han i en debattartikel i DN.

Det han vänder sig starkast mot är att svenska politiker med sina förslag eftersträvar att pressa ned priset på olja, Rysslands största exportvara, vilket de facto leder till att finansiera Putins blodiga krig i Ukraina.

”Sveriges agerande har förstås liten effekt på världsmarknadspriserna, men om många länder gör som vi blir påverkan stor”, skriver Calmfors i Dagens Nyheter och avrundar:

ANNONS
ANNONS

”Sammanfattningsvis vore det bra om den ekonomiska diskussionen i Sverige kunde handla om mer än hur vi ska kompenseras för att kriget i Ukraina höjer våra levnadskostnader.”

Läs mer: Stödpaket: ”Skatten på diesel sänks till EU:s miniminivåer” [Dagens PS]