Dagens PS

Köra bil onykter? Okej tycker en av tio män

köra bil med alkohol i blodet
Att köra bil med alkohol i blodet tycker en av tio män är okej, enligt en undersökning. Personerna på bilden har ingenting med texten i artikeln att göra. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 maj 2021Publicerad: 25 maj 2021

Att köra bil med alkohol i blodet är inte okej. Enligt svensk lag får du inte köra med ens en promille i blodet, gränsen för rattfylleri går vi 0,2 promille.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det tar normalt flera timmar att förbränna alkoholen i en starköl eller ett glas vin. Trots det tycker en av tio män att det är okej att köra bil efter en starköl eller ett glas vin.

Kantar Sifo har gjort en opinionsundersökning på uppdrag av Bilprovningen och Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF.

Undersökningen är gjord under våren under perioden 7–11 maj 2021. Totalt intervjuades 2 400 personer i åldrarna 18–79 år, varav 2 179 hade körkort. Undersökningen visar att många fortfarande tycker att det är okej att köra bil efter en starköl eller ett glas vin.

Kört med alkohol i blodet

Tio procent av de tillfrågade männen och fyra procent av de tillfrågade kvinnorna svarade att de tycker att det är okej att köra bil inom två timmar efter att ha druckit ett glas vin eller en starköl.

Sex procent av männen uppgav dessutom att de har kört bil mindre än två timmar efter att de har druckit alkohol.

Tror de ligger under laggränsen

Vid följdfrågan om varför de kört bil efter att de druckit svarade 62 procent att de inte har känt sig alkoholpåverkade och att de tycker att de håller sig under laggränsen för alkoholpåverkan.

ANNONS

“Det är alarmerande att så många motiverar sitt agerande med att de håller sig under den lagliga gränsen, och nog inte skulle åka fast i ett nykterhetstest. Bilister har alltså fokus på den juridiska aspekten och inte risken för att skada sig själv och andra. Det borde vara tvärtom, säger MHF:s vd Göran Sydhage till Teknikens Värld.

Högre tolerans i storstäder

I Stockholm, Göteborg och Malmö var bilförarnas tolerans för att köra med alkohol i blodet högre. Även bland personer som tjänade 35 000 kronor eller mer per månad var toleransen högre.

“Vi värnar en säker trafikmiljö. Därför är det illavarslande att så många kan tänka sig att ge sig ut i trafiken alkoholpåverkade. Vi är särskilt förvånade över att invånare i storstäder tycks mer riskbenägna med tanke på att kollektivtrafiken oftast är väl utbyggd där”, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen till Teknikens Värld.

Drygt 12 000 personer kör rattfulla i Sverige varje dygn och 60–80 personer dör i trafikolyckor som orsakas av rattfylleri varje år.

Läs mer: 256 procent högre bilförsäljning än i fjol

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS