Dagens PS

256 procent högre bilförsäljning än i fjol

Bilförsäljning
Bilförsäljningen ökade med 256 procent i april jämfört med föregående år. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 maj 2021Publicerad: 19 maj 2021

Europa hade i april 256 procent högre bilförsäljning än förra året vid samma tid – enligt siffror på nya bilregistreringar från European Automobile Manufacturers Association.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men siffrorna bör sättas i perspektiv av att stora delar av Europa var under lockdown i april i fjol då coronapandemin hade börjat härja, och att siffrorna på bilförsäljning april 2020 var de lägsta sedan lobbygruppen började mäta 1990. De var också lägre än i mars i år, och 14 procent under industrisnittet årtiondet före pandemin, enligt Bloomberg.

Totalt såldes 1,04 miljoner bilar i Europa under april månad, skriver Automotive News Europe. Land Rover var det varumärke som ökade mest på årsbasis, med 1 264 procent fler nyregisteringar. Jeep hade också en bra månad med en ökning på 627 procent. Fiat ökade 438 procent och Peugeot 366 procent.

Tillgången det stora problemet

Bilindustrins stora problem är inte längre efterfrågan, utan tillgången av bildelar för att säkerställa produktionen. Framför allt handlar det om den globala bristen på halvledare, där bilföretag och chiptillverkare varnat för att tillgången kommer att fortsätta vara snål in på nästa år.

Europas två största bilföretag, Volkswagen och Stellantis, tror att produktionsproblemen kommer vara större under nuvarande kvartal än det förra. AlixPartners uppskattar att bristen kommer att kosta bilindustrin 110 miljarder dollar, motsvarande 917 miljarder svenska kronor. Det är dubbelt så mycket som tidigare förväntningar.

“Det vore oförsiktigt att anta att frågan bara kommer att försvinna”, säger Richard Palmer, finanschef på Stellantis till Bloomberg.

Trenderna pekar uppåt

Men trenderna pekar ändå uppåt för bilföretagen, skriver tidningen. Nybilsregisteringarna i Storbritannien förra månaden 33-dubblades, och bilkörandet har återvänt till nivåerna före pandemin, till skillnad från kollektivtrafiken som ännu inte uppnått samma nivåer. I Italien 34-dubblades nybilsregisteringarna, trots att landet fortfarande plågas av pandemin.

ANNONS

Under årets första fyra månader ökade försäljningen med 68 procent i Italien, 51 procent i Frankrike, 16 procent i Storbritannien och 7,8 procent i Tyskland.

Läs mer: Volvo Cars släpper all-time-high-rapport

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS