"Köper man bil för 700 000 får man betala själv"

Uppdaterad: 10 nov. 2022Publicerad: 10 nov. 2022
Köper bil
Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under budgetdebatten i riksdagen. (Foto: TT)

Regeringen och SD ryckte i nödbromsen när klimatbonusen på elbilar stoppades. Orsaken? Fyrklövern ville snabbt stoppa nya köpare.

ANNONS
ANNONS

Förutom miljö-och klimataktiva gick branschorganisationer, bilfirmor och potentiella köpare i taket när regeringen och SD med en dags varsel slopade klimatbonusen för elbilar.

Men det var just hastigheten som var avgörande och central för att planen skulle få maximal effekt, skriver Aftonbladet.

“Ska man avskaffa den behöver man göra det snabbt om det ska bli en besparing”, säger en källa inom Moderaterna med god insyn i budgetförhandlingarna till Aftonbladet.

SD fick som man ville

Före valet var det bara SD som sade att man ville avskaffa klimatbonusen för elbilar.
De andra partierna i högeralliansen ville trappa ned den eller ha en bonus på lägre nivåer.

“Vår ingång var att få bort den helt och hållet så fort som möjligt. Vi satt och resonerade om när i tid vi kom fram till att i samband med att nyheten i budgetpropositionen presenteras så försvinner hela reformen. Det var vår linje och den fick vi igenom”, säger Oscar Sjöstedt (SD) till Aftonbladet.

“Ingen av oss är för den här typen av subventioner. Det är den enskildes sak att betala för sin nya bil, och köper man en bil för 700 000 kronor är det helt okej, men då får man betala det själv. Det kan inte vara skattebetalarnas uppgift att finansiera det”, fortsätter Sjöstedt.

ANNONS
ANNONS

Ville stoppa bilköpare

Under måndagen kom pressmeddelandet och tisdagen stoppades klimatbonusen.

Det var för att inte så många skulle hinna köpa en elbil med bonus innan stoppet.

“Det som hände var att vi helt enkelt fick en bild om hur mycket pengar det rörde sig om. Det som skulle vara tre miljarder, skulle hamna på över sju miljarder framöver också. Det var helt enkelt för mycket pengar”, säger M-källan till Aftonbladet.

“Låter man alla som vill köpa innan slopandet kommer det vara väldigt många fler som gör det, och då kommer man få höga utgifter under lång tid, då det är långa ledtider och det måste dröjt sex månader innan man kan söka bonusen sedan man fått bilen.”

Läs även: Klimatbonus försvinner: Så mycket dyrare blir din elbil

ANNONS
ANNONS