2021 blev ett rekordår i antal sålda sportbilar i lyxklassen för det ikoniska italienska sportbilsmärket Ferrari, uppger bland andra Reuters.

ANNONS

Ferrari har dröjt med bokslutet för 2021, men nu är resultatrapporten klar och den visar att den anrika sportbilstillverkaren med säte i Italien noterar nytt rekord i antal sålda bilar.

Det blev 11 155 exklusiva Ferraris som levererades till entusiastiska anhängare av det klassiska märket under fjolåret.

Rekordresultatet kan jämföras med de 9 911 exklusiva sportbilar som bolaget sålde under 2020.

Det nya årsbokslutet från Ferrari visar att försäljningen ökat med 22,3 procent på ett år.

Nu är Ferrari inte ensam i lyxbilssegmentet om en rekordförsäljning under förra året. Även för Lamborghini, Rolls-Royce, Bentley och Tesla blev 2021 det bästa året hittills.

ANNONS
ANNONS

Storslam för Ferraris V8-familj

Ferrari kan tacka sina 8-cylindriga bilmodeller för all-time-high-resultatet. Bilarna med V8:or under motorhuven ökade med hela 34,6 procent jämfört med 2020.

Ferraris vd Benedetto Vigna räknar med ökad efterfrågan i år.

”Vi har den starkaste orderboken någonsin i vår historia, upp tvåsiffrigt jämfört med föregående år och täcker långt in i 2023”, säger han till analytiker, rapporterar Reuters.

Sämre gick det för Ferraris riktiga monsterbilar, V12-modellerna, som hade en tillbakagång i försäljningen med så mycket som 16,1 procent i fjol. Enligt Ferrari beror det i första hand på att 812 Superfast fasades ut.

Europa, Mellanöstern och Afrika är fortsatt Ferraris starkaste marknader.

Asien blygsam marknad för sportbilar från Ferrari

I Kina, Hongkong och Taiwan stack försäljningen av Ferraribilar i väg upp med hela 97 procent. Dock är Asien fortfarande den minsta marknaden för Ferrari och endast 899 bilar levererades till de tre ovan nämnda asiatiska länderna under 2021, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Ferraris nettoomsättning 2021 uppgick till 4,2 miljarder euro, motsvarande cirka 43,8 miljarder kronor, enligt dagsfärska valuta kurser (fredag 4 februari).

Läs mer här om Ferraris superresultat 2021 (Reuters).

Ferrari grundades av italienaren Enzo Ferrari 1928. Företaget har sedan 1969 ingått i Fiat-koncernen, men blev ett eget bolag den 4 januari 2016 och börsnoterades på Wall Street. Ferrari tillverkar sina sportbilar i Maranello nära Modena, Italien.

Läs även: Ferraris nya hyperbil – som Zlatan och Gessle får köpa [Dagens PS]