De svenska nyregistreringarna av personbilar sjönk med 17,5 procent till 24.670 bilar i augusti jämfört med motsvarande månad året innan. Det visar ny statistik från Bil Sweden. Hittills i år är registreringarna upp 5,9 procent.

ANNONS

”Det nya fordonsskattesystemet Bonus-malus, som trädde i kraft 1 juli, fortsätter att ha en stark påverkan på bilmarknaden … Många kunder passade på att köpa Malusbilar innan halvårsskiftet och dessutom valde många bilhandlare att registrera på fordon som nu ytterligare drar ner nyregistreringarna”, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden.

Nyregistreringarna av tunga lastbilar över 16 ton, som inte omfattas av Bonus-malussystemet, steg med 3 procent till 478 lastbilar under månaden (464). Hittills i år är registreringarna upp 0,6 procent. Volvos registreringar sjönk 16,1 procent till 167 fordon (199), medan Scania ökade 34,9 procent till 224 fordon (166) under månaden.

Nyregistreringarna av tunga bussar minskade med 81,4 procent till 65 bussar (350) i augusti. Hittills i år är registreringarna ned 49,7 procent. Volvos registreringar var 4 bussar (21) och Scania 7 bussar (112) under månaden.

ANNONS
ANNONS

”Bonus-malussystemet, som innebär en kraftig höjning av den årliga fordonsskatten, gjorde att rekordmånga personbilar och lätta lastbilar registrerades i juni. Som väntat blev det en kraftig nedgång i juli och nu även i augusti. Bonus-malussystemet har resulterat i en extremt ryckig bilmarknad. Minskningen för personbilar i augusti bromsades upp något av att bilar som inte godkänts enligt den nya testmetoden WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) måste registreras före 1 september. Dessutom ökade nyregistreringarna av laddbara bilar”, fortsätter Jessica Alenius.