Vid årsskiftet införs nya regler som gör att skatten på nya bensinbilar höjs kraftigt. Trycket på begagnade bilar spås därmed öka och nu tipsar experter om att den som går i köptankar ska slå till under 2019.

ANNONS

I och med att det kommer att införas högre skatter på nya bensin- och dieselbilar efter årsskiftet spås efterfrågan på begagnande bilar stiga märkbart. Detta kommer leda att priserna på dessa ökar och enligt Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvd bil, är det uppenbart vad man bör göra om man går i köptankar:

”Köp innan årsskiftet. Därefter kan man förvänta sig en ökad efterfrågan på begagnade och skattemässigt mer fördelaktiga fordon, vilket kommer driva upp priserna”. Detta säger hon till Expressen.

Bara under året har priset på begagnade bilar ökat med 13 procent, säger hon till tidningen. Om utvecklingen fortsätter kan man alltså spara tiotusentals kronor genom att köpa en begagnad bil under årets sista månader snarare än vänta till nästa år.

”Nu talar mycket för fortsatt rusning till begagnat, säger Madeleine Fritz till bytbil.se.

Även försäljningen av nya bilar har ökat under året jämfört med förra året. 2019 kan ses som ett ”mellanår” när det gäller regeländringar kopplade till utsläpp, men de kommande reglerna är de största förändringarna efter att det så kallade ”Malus-systemet” togs i bruk 2018.

”Det kommer att vara ett ökat tryck på bilar med fossila bränslen under kvartal fyra medan laddhybrider och elbilar levereras efter årsskiftet”, säger Kent Jonsson, vd för Upplands Motor till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Det nya mätsystemet WLTP, som införs vid årsskiftet, är mer precisionsinriktat när det gäller att mäta koldioxidutsläpp och därmed hamnar fler bilar i högre skatteklasser. De största skattehöjningarna införs på pickups och skåpbilar och Expressen ger ett exempel på en pickup som får en skattehöjning på nästan 100 procent: Från 10.900 till 19.100 kronor.

LÄS MER: Chocken: Tjänstebilen blir 30.000 kronor dyrare [Dagens PS] >