Blytung skattesmäll drabbar ägare till vanliga tjänstebilar i Sverige, skriver Di.

Det är inte bara nya utsläppsregler som riskerar att höja fordonsskatten kraftigt för svenska bilägare och där 300.000 drabbas, flera av fördubblad fordonsskatt. En annan effekt är att förmånsbeloppet på en rad vanliga tjänstebilar chockhöjs, exempelvis blir en av Passat-modellerna nästan 30.000 kronor dyrare, berättar Dagens Industri där tjänstebilsexperten Ronny Svensson uttalar sig:

”Piskan viner stenhårt i ryggen på dem som har bränsleslukande bilar”, säger han till tidningen.

Enligt artikeln är det alltså den höjda fordonsskatten som slår hårt mot flera vanliga tjänstebilar, även om det fortfarande är förmånligt med tjänstebil. Månadskostnaden blir drygt 2.400 kronor mer för exempelvis en Volkswagen Passat Alltrack, vilket innebär en merkostnad på nästan 30.000 kronor om året.

ANNONS
ANNONS

”Det här kommer säkert som en obehaglig överraskning för många tjänstebilsförare. De har blivit välmarinerade av bilhandlare och finansbolag om att detta inte skulle ske, utan att lobby-organisationer skulle se till att vi blev kvar i det gamla systemet. Konsekvensen blir nu att folk får betala betydligt mer för att jobba, en höjning på 2.400 kronor i månaden är mycket pengar”, säger Ronny Svensson till Di, som konstaterar att det här gör laddhybrider och elbilar ännu mer attraktiva eftersom dessa bilar inte omfattas av höjningen.

Tidningen listar hur mycket förmånsvärdet höjs på tjänstebilar och förutom Passat kommer det bli en kännbar smäll för svenska bilägare som kör bland annat Audi A4 40 TDI, som får ökade månadskostnader på 1.466 kronor.

Läs mer här.

Läs även denna artikel.