Under andra kvartalet såldes 95.151 begagnade dieselbilar i Sverige.

ANNONS

Det uppger TT och konstaterar att det är en ökning med 10,9 procent jämfört med samma period i fjol.

Det är dessutom den högsta försäljningssiffran någonsin av begagnade dieselbilar under ett kvartal.

Nyhetsbyrån hänvisar till statistik från sajten Bilpriser. Siffrorna visar att begagnatmarknaden för bilar ryckt upp sig något från ett svagt första kvartal. Försäljningen på begagnat-sidan ökade med 1,8 procent under andra kvartalet.

”Det har varit populärt att köpa begagnade dieselbilar under flera år och att det ökar nu är en naturlig effekt av att utbudet är stort. Många dieselbilar som såldes för tre år sedan har kommit ut på marknaden igen”, säger Henrik Littorin, vd på Bilpriser, till TT.

I Stockholms län backade försäljningen av begagnat-bilar däremot med 1,4 procent. Dieselbilsförsäljningen ökade svagt, endast 1,9 procent, något som kan bero på att politikerna planerar att införa miljözoner i storstäder och att många dieselbilar då inte skulle klara utsläppskraven.

ANNONS
ANNONS

Enligt Henrik Littorin kan det absolut ha påverkat konsumenterna, liksom det skärpta amorteringskravet som gör det svårare att finansiera bilköp genom att ytterligare belåna sin bostad, resonerar han med reservation för att det är spekulationer.