För 51 år sedan, 1970, kostade bensinen inte ens en krona litern. I dag är bensinpriset uppe i långt över 17 kronor och kan bli mycket dyrare än så igen.

ANNONS

Den 26 oktober i år berättade Dagens PS att bensinpriset för första gången sprängt 18-kronorsvallen.

Visserligen har bensinpriset sjunkit tillbaka något sedan dess, men det kan komma att höjas igen beroende på hur Opec och Ryssland agerar framöver.

Även dieselpriset skenar och ägare till dieseldrivna bilar kan vid nyår räkna med ett literpris på diesel på över 20 kronor. Den 1 januari höjs dieseln med en krona per liter.

”Mer inblandning av biodrivmedel ökar priset mest, den exakta höjningen avgörs bara någon dag innan”, enligt Stefan Samuelsson, retailchef på ST1, som intervjuats av Dagens PS.

1980 var bensinpriset 2,88 kronor

Om vi håller oss till priset på bensin ligger det i dagsläget alltså på en bra bit över 17 kronor.

Det är extremt om vi tittar på vad bensinen kostat historiskt.

ANNONS
ANNONS

Nyheter24 har tidigare berättat om det och den som 1990 tankade sin bil med bensin behövde då bara betala 6,29 kronor litern.

1980 kostade en liter bensin 2,88 kronor och 1970 inte ens en spänn, 0,84 kronor.

För 21 år sedan, år 2000, låg bensinpriset på 9,56 kronor och 2010 var priset 12,97 kronor.

Det här ska förstås ställas i relation till att penningvärdet minskat med åren, men hur man än vrider och vänder slår dagens bränslepriser alla tiders rekord.

Mer än hälften av svenskarna oroliga

Sex av tio svenskar är i dag oroliga över hur deras privatekonomi ska påverkas av de höga drivmedels- och elpriserna, enligt en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Nordnet.

Som Dagens PS tidigare berättat pressar även inhemska faktorer upp bensinpriserna.

ANNONS
ANNONS

Vid nyår ska reduktionsplikten med inblandning av biodrivmedel i bensin ökas vilket ger en prishöjning på 35-50 öre inklusive moms.

Där utöver höjs energiskatten på bensin i takt med inflationen, vilket i år kan landa på omkring 18 öre per liter.

”Ett pris på omkring 19 kronor per liter är alltså inte otroligt runt nyår, om inte Vladimir Putin och Opecs generalsekreterare Mohammed Barkindo kommer överens om ökad produktion av olja”, har vår motorredaktör Maths Nilsson flaggat för.

Så mycket kostar bensinen på din mack just nu.