Sedan 2018 är Audi Bryssel certifierat för koldioxidneutral tillverkning. Med förnybar energi (95%) och klimatkompensation via miljöprojekt (5%) har Audi säkerställt att tillverkningsprocessen och verksamheten i Bryssel inte tillför någon koldioxid. Audi Bryssel är världens första certifierade anläggning med klimatneutral volymproduktion i premiumsegmentet.

ANNONS

I Bryssel tillverkar Audi sina helt eldrivna SUV-modeller. För att kunna erbjuda hållbar mobilitet ur ett holistiskt perspektiv har Audi tagit ett helhetsgrepp och även investerat i resurssparande produktion av den eldrivna suven. Redan från start tillverkades serieversionen av Audi e-tron med koldioxidneutral miljöpåverkan.

”Vår första elbil var också först av de närmaste konkurrenterna med klimatneutral tillverkning. Vi arbetar nu hårt med att göra alla fabriker mer hållbara. 2017 var Audi det första företaget i Tyskland som gick över till helt klimatneutrala tågtransporter”, sade Peter Kössler, produktions- och logistikchef hos AUDI AG.

Solceller tillför energin som behövs i tillverkningsprocessen. (Foto: Audi)

Den klimatneutrala produktionen vilar på tre hörnstenar. Redan 2012 gick Audi Bryssel över till grön el. På taket finns den största solcellsanläggnigen i regionen med en yta på 37.000 kvm som sparar ca 17.000 ton koldioxid per år. Den andra hörnstenen är värmetillförsel från förnybar energi som täcks med biogascertifikat.

Audi Bryssel förhindrar därmed CO2-utsläpp på upp till 40.000 ton per år genom användandet av förnybar energi. De två hörnstenarna står därmed för mer än 95 procent av allt energibehov. Resterande 5 procent klimatkompenseras där förnybar energi inte kan användas för närvarande.

ANNONS
ANNONS

“2014 var Audi den första premiumtillverkaren som mätte och certifierade CO2-avtrycket. Sedan dess har vi arbetat stadigt för att minska det ytterligare,” sade Rüdiger Recknagel, Head of Environmental Protection AUDI AG. “Vi installerar dessutom ny teknik för att minska vattenkonsumtionen, förhindra luftföroreningar och förbättra återvinningen vid alla våra anläggningar”.