Denna unika 1954 Jaguar XK120 SE hittades övergiven på ett fält men letade sig fram till restaureringsspecialisterna CMC – som efter att ha lagt 6725 timmar på den fått fram en bil värd över 9 miljoner kronor, enligt Robb Report

ANNONS

Jaguar XK120 började tillverkas av det brittiska märket 1948 och producerades i 12 000 exemplar fram till 1954.

Denna bil med tillägget SE, som står för Special Equipment och innebär bland annat en starkare motor som ger 180 hästkrafter, är dock bara gjord i ett enda exemplar av italienska ”Pinin” Farina på beställning av österrikaren Max Hoffman. Han var den drivande kraften under efterkrigstiden i att importera europeiska sport- och lyxbilar till USA. Hoffman låg också bakom bland annat Porsche 356 Speedster, BMW 507, och Mercedes-Benz 300 SL “Gullwing”.

Vill du se fler exklusiva bilar?
Ta enkelt del av vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Denna enda Jaguar XK120 SE hittades 1972 övergiven på ett fält i delstaten Conneticut, och såldes sedan vidare till en tysk samlare där den blev stående till 2015 då de brittiska Jaguar-specialisterna Classic Motor Cars (CMC) inledde ett stort restaureringsprojekt.

Unik Jaguar
(Foto: Bonhams)
Unik Jaguar
(Foto: Bonhams)

Unik Jaguar hade originalmotor kvar

Uppdraget var att återskapa bilen enligt ”Pinin” Farinas originalritningar – bilen hade fortfarande kvar sin originalmotor och transmission. De var dock tvungna att tillverka delar som stötfångare enbart från foton.

”Vi var tvungna att skanna bilens främre och bakre ände och göra modeller av lyktorna, som sedan skannades och 3D-printades. Mindre saknade delar 3D-printades också internt. Bakrutan saknades, så vi var också tvungna att skanna fönsteröppningen och få en ny bakskärm gjord av skanningsdata”, säger David Barzilay, CMC:s marknadsföringschef till Robb Report.

Restaurerades i 6750 timmar

Originalfärgerna på bilen var också okända, då bilen målats om flera gånger. Men CMC hittade små fragment av färg under ytan och lyckades återställa bilen till sin originalfärg. Projektet tog enligt CMC totalt 6750 timmar innan den återigen kunde ställas ut på salongen Pebble Beach Concours d’Elegance in 2017.

ANNONS
ANNONS

Nu ska bilen auktioneras ut av Bonhams på Amelia Island Auction den 3 mars, tillsammans med en rad andra unika lyxbilar. Dagens PS har tidigare rapporterat om en Toyota-Shelby från 1967 på samma auktion. Enligt Robb Report väntas den unika Jaguar XK120 SE gå för över en miljon dollar, motsvarande 9,3 miljoner kronor.

Unik Jaguar
(Foto: Bonhams)


Läs även:
Toyota-Shelby från 1967 för över 30 miljoner på auktion [Dagens PS]