Den klassiska Minin, en av bilvärldens mest ikoniska bilar, tillverkades mellan 1959 och 2000. Designen är känd världen över, men trots det försökte ett kinesiskt företag lägga beslag på den klassiska Minins design.

ANNONS

Det kinesiska företaget, Beijing Estek Technology, skickade in en patentansökan till den kinesiska motsvarigheten till Patent- och registreringsverket.

BMW – som alltså äger Mini – fick snabbt nys om detta och var snabba med att sätta ner foten. Nu har det kinesiska patentverket återkopplat i ärendet och gett BMW rätt i sak.

Bilen är nästan identisk med original-Minin. (Foto: Beijing Estek Technology)

Minins design kan bli en nostalgisk elbil

Den kinesiska hundkojan (som klassiska Mini-bilar ofta kallas) var tänkt att vara en elbil med en elmotor i fram, enligt Car News China.

Beijing Estek Technology skickade in sin ansökan i maj 2022 men i juli spände BMW sina juridiska muskler.

Det är emellertid inte första gången som kineserna har snott en design från ett europeiskt märke, och det fullständigt kryllar av kinesiska kloner av västerländska bilar.

Samma kinesiska myndighet som gav BMW rätt godkände en design som är nästintill identisk med Volkswagen Beetle – Ora Punk Cat – en bil från ett märke som nu försöker penetrera den svenska marknaden.

Att BMW hade ett och annat att säga till om är ingen överraskning. (Foto: Beijing Estek Technology)

Mini kan konvertera din Mini

Mini själva erbjuder konvertering av din klassiska Mini till eldrift, varför märket givetvis är så benägna att skydda varumärket.

BMW har flera gånger haft problem med kinesiska märken som kopierar deras designer, något som lett till en rad beklämmande juridiska situationer. Att Minins design var i farozonen är emelletid ingen överraskning. 

ANNONS
ANNONS

Det lär inte vara den sista gången som kineserna försöker sig på att klona västerländska bilar.

Mini
Till och med vindrutetorkarna är identiska. (Foto: Beijing Estek Technology)

Läs även: Fem kinesiska kloner av europeiska bilar [Dagens PS]
Läs även:
Miljonsmäll efter batteribyte på kinesisk elbil [Dagens PS]