Jay Leno slog världsrekord i nya Tesla

Uppdaterad: 16 juni 2021Publicerad: 16 juni 2021
Jay Leno Tesla
TV-veteranen och bilnörden Jay Leno slog världskekord i en Tesla Model S Plaid. (Foto: Tesla och TT (infälld))

TV-veteranen och bilentusiasten Jay Leno slog världsrekordet för produktionsbilar på kvartsmilen i en Tesla. Ett rekord som kan vara slaget inom kort, eller är det redan Rimac som har det?

ANNONS
ANNONS

71-årige bilentusiasten Jay Leno gjorde kvartsmilen, 402 meter, i Teslas nya fartvidunder Model S Plaid. 9,247 sekunder tog det för veteranen att fullborda sträckan som sägs vara ett officiellt världsrekord för produktionsbilar.

Men snabbast är den inte, nya kroaten Rimac Nevera är snabbare. Mark Watson rattade kvartsmilen på 8,62 sekunder, drygt en halvsekund snabbare än Leno. Problemet för Rimac är att den endast tillverkas i 150 exemplar och tiden sattes på en bana som inte är officiellt godkänd för tidtagningar.

Dragrace

Leno fick chansen att testa Tesla Model S Plaid på Pomona Raceway i Kalifornien. Efteråt var han både begeistrad och förvånad.

“Det satt fåglar överallt runtomkring, när jag körde rekordet. När vi var klara satt de kvar. Det brukar vara ett förfärligt oljud på en dragracebana, här var det tyst”, säger Jay Leno.

Lågprismodell

Tesla Model S Plaid är en riktig lågprismodell om man jämför med superbilstillverkarna Koenigsegg, Ferrari och Lamborghini. 1 380 000 kronor att jämföra med tillexempel svenska Koenigsegg Regera med en prislapp på nätta 25 miljoner kronor. Ändå blir den krossad med över en sekund av Teslan på de 402 meterna, en evighet i just det sammanhanget.

De stora vidundren slår endast Model S Plaid när det gäller toppfarten, men det beror mest på att Teslan är modifierad att inte göra snabbare än 322 kilometer i timmen.

Kortlivat rekord

Inom en snar framtid kommer Rimac Nevera att serietillverkas och får de då bara till en tid på en godkänd bana, raderas Elon Musks kuttersmycke från tronen som ”världens snabbaste produktionsbil”. Den halvsekund som Neveran inofficiellt är snabbare än Teslan är dock dyr, kroaten är 15 gånger dyrare.

Läs mer: Fler artiklar om Jay Leno på

ANNONS
ANNONS