Mercedes nya ultralyxiga EQS gör succé. Elbilen säljer lika bra som den bensindrivna motsvarigheten S-klass.
Fortsätter succén kan Mercedes sälja 80 000 exemplar per år. 57 exemplar av miljonbilen har redan kommit till Sverige.

ANNONS

Nu har Mercedes-Benz startat leveranserna av den hyllade elbilen EQS. Bilen har fin aerodynamik och hög effektivitet och har en klassledande räckvidd på 78 mil.

Instrumentbrädan i Mercedes-Benz EQS är en enda stor skärm. Foto: Mercedes

Och kunderna verkar vara helt med på noterna. Svenske Mercedeschefen Ola Källenius hade hoppats på att bilen skulle ”ta en robust andel” av S-klassförsäljningen. Men nu verkar EQS överträffa hans förväntningar.

– Efterfrågan är på nivå med S-klassen, säger finanschefen Harald Wilhelm under en telefonkonferens med journalister om det tredje kvartalet.

Mercedes EQS
Mercedes EQS hyllas som ”världens bästa elbil” av den tyska tidningen Auto Motor und Sport. (Foto: Mercedes)

Det innebär att EQS skulle kunna sälja uppåt 80 000 exemplar per år om efterfrågan håller i sig. Det är mer än vad Tesla säljer sammanlagt av sina största modeller X och S just nu.

EQS har bara gått att köpa sedan augusti och leveranserna startade i september. Bilen har ännu inte lanserats i USA och Kina. Även i Sverige verkar det gå riktigt bra. 57 bilar har registrerats i höst, mot endast 11 för den bensindrivna S-klass. Inte en enda Tesla Model S eller X har registrerats under samma tid, men kunderna väntar på en uppdaterad modell.

Svenske Mercedeschefen Ola Källenius hade hoppats på bra försäljning, men EQS tycks överträffa hans förväntningar. Foto: Mercedes

Priserna i Sverige för EQS startar på för 1 245 000 kronor för   modellen EQS 450+ med bakhjulsdrift. EQS 580 4MATIC med fyrhjulsdrift kostar från 1 575 000 kronor. Bilen kan fås med batterier på 107,8 kWh och 90 kWh. Beroende på batteri och utrustning är räckvidden på upp till 780 kilometer.

Mercedes EQS
Mercedes EQS är knäpptyst på motorvägen. (Foto: Mercedes)

EQS har fått fina lovord i flera olika tester. Tyska Auto, Motor und Sport hyllade den som världens bästa elbil. De kom 63 mil när de körde 130 km/h i timmen på autobahn. Bilen var mer komfortabel än någon annan elbil tidningen hade testat. I motorvägsfart är en knäpptyst, inte ens vindbrus hörs. Hemligheten bakom är det rekordlåga luftmotståndet, dragkoefficienten ligger på 0,20.

När det ligger prestanda kommer EQS långt efter Tesla, då accelerationen upp till 100 km/h är 6,2 sekunder och toppfarten stannar på 210 km/h.

ANNONS
ANNONS
Baksätet bjuder på härligt benutrymme och infotainmentskärmar för passagerarna. Foto: Mercedes
3D-navigationen lämnar till och med Teslas gränssnitt på efterkälken. Foto: Mercedes

Fakta Mercedes-Benz EQS

längd

5216 mm

bredd

2125 mm

höjd

1512 mm

hjulbas

3210 mm

ANNONS
ANNONS

Vikt

2480 kg

Maxlast

620 kg

Bagagevolym

610 L.

Acceleration 0-100 km / h

6,2 sek.

Toppfart

ANNONS
ANNONS

210 km / h

Räckvidd

780 km

Effekt

245 kW (333 hk)

Max vridmoment

568 Nm