Här är nyheten som på sikt kan förändra bilbranschen.
Apple-tillverkaren Foxconn lanserar egna elbilar.
Foxtron Model C och Model E får en räckvidd på minst 64 mil och blixtsnabb acceleration.

ANNONS

Foxconn är ett av världens absolut största företag och har 1 290 000 anställda. I dag tillverkar Foxconn elektronik på uppdrag åt bland annat Apple, Blackberry, Nintendo, Sony och Xiomi. Ungefär 40 procent av all världens konsumentelektronik tillverkas av Foxconn.

Sedanmodellen Model E påminner en hel del om Tesla Model 3. Foto: Foxconn

När bolaget nu säger att det ger sig in i bilbranschen och ska bygga elbilar är det ett besked värt att ta på allvar. Under sin årliga Hon Hai Tech Day  på måndagen avslöjade Foxconn sina tre första elfordon under egna varumärket Foxtron.

Ford äger namnen

Det handlar om en crossover som heter Model C, sedanen Model E samt bussen Model T. Kanske har Ford synpunkter på namnen, då de sedan länge äger Model T och Model E-namnen.

Model C är en crossover med sju sittplatser med riktigt snabba prestanda. 0-100 km/h går på endast 3,8 sekunder och räckvidden sägs vara minst 64 mil. Sedanen Model E sägs bli ännu snabbare, 0-100 km/h på endast 2,8 sekunder. Bilen är designad av italienska Pininfarina.

Italienska Pininfarina har ritat SUV:en Model C. Foto: Foxconn

Bussen har lite mer sansade prestanda. Toppfarten är 120 km/h och räckvidden sägs vara 40 mil och redan nästa år ska den börja trafikera städer i Taiwan.

Kommer 2023

Bilarna dröjer ytterligare något år, SUV:en Model C beräknas bli lanserad år 2023, till att börja med i Taiwan. Sedanmodellen Model E går i produktion senare och kommer även att säljas av ett annat bilvarumärke.

Foxtrons vice ordförande Tso Chi-sen berättade under eventet att elfordon ska omsätta 300 miljarder kronor om fem år. Foxconn ska både bygga egna bilar, bygga bilar åt andra samt siktar på att bli en stor underleverantör inom elbilskomponenter.

ANNONS
ANNONS
Bussen får en räckvidd på drygt 40 mil och börjar trafikera Taiwan nästa år. Foto: Foxconn

Redan i dag har bolaget avtal med Fisker om att bygga bilar och ett samarbetsavtal med Stellantis. För några veckor sedan köpte Foxconn upp Lordstowns fabrik i USA och ingick ett större samarbete med Lordstown.  Om några få år har Foxconn som mål att leverera 10 procent av världens elbilskomponenter.

Det har spekulerats i att Apple själva ska börja producera en bil tillsammans med en kontraktsleverantör, men hittills har ingen tillverkare bekräftat samarbetsplanerna.

Elbilarna görs på en skalbar skateboard-plattform. Foto: Foxconn