Svensken Peter Ternström har uppfunnit en flygande bil – i dag visade han upp den i TV4.
Nästa år startar leveranserna av Jetson One som kostar 920 000 kronor.
Hela produktionen för 2022 är nu slutsåld – en av farkosterna är såld till Sverige. 

ANNONS

Flygande bilar brukar bli omskrivna, men det är sällan de blir verklighet. Nu har det svensk-polska Jetson tagit fram en drönarliknande bil som ska börja levereras redan nästa år. De har redan presenterat en flygduglig prototyp som under torsdagsförmiddagen visades upp i TV4.

En av de 12 exemplaren av Jetson One som tillverkas nästa år är sålt till Sverige. Foto: Jetson

Jetson One är en eldriven flygande bil för en person som kan vara i luften i 20 minuter om föraren inte är för tung. Farkosten väger 86 kg och har en toppfart på 102 km/h. Den kan i teorin flyga upp till 500 meters höjd, men passar enligt skaparna bättre på låg höjd.

Roligast att flyga lågt

– Det roliga är att flyga nära marken, 2-5 meter ovanför, det är det som är kul.  Den kan tappa en motor eller propeller och är fortfarande stabil. Datorn hjälper folk att flyga, om du släpper kontrollerna stannar den i luften. Den är byggd för att folk snabbt ska kunna komma i väg och flyga, det tar bara fem minuter att lära sig, säger Peter Ternström i TV4.

Bilen har utbytbart batteri som kan bytas för den som snabbt vill komma upp i luften igen. Jetson One har åtta motorer som sitter på fyra olika propellerarmar.

Ingen licens behövs

– I USA behöver du inte ha en flyglicens, i Sverige och Europa finns det ingen lagstiftning. Så länge du inte flyger mitt i Stockholm så borde det vara ok att flyga utan licens, berättar grundaren Peter Ternström i TV4.

Så här ser det ut bakom spakarna. Foto: Jetson

Intresset för den flygande bilen är redan mycket stort och kunderna står i kö. Nästa års produktion på 12 stycken Jetson One är redan slutsåld. Varje farkost kostar 92 000 dollar plus skatter, i Sverige blir det 920 000 kronor inklusive moms. En av de första Jetson One är såld till Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Kunder i kö till 2023

Den som vill ha en egen flygande bil får ställa sig i kö till 2023. Nästan hela produktionen för 2023 på 71 stycken Jetson One är bokad, men tre farkoster finns ännu tillgängliga.

– Vi har inte varit beredda på det som hände, vi har jobbat i hemlighet i fyra år. Vi lanserade med en film i oktober. Efter det har vi fått väldigt mycket uppmärksamhet. Det är vi ödmjuka inför, säger Peter Ternström.