Dagens PS

IEA: Ingen dipp för elbilar – revolutionen växlar bara upp

IEA
IEA:s exekutiva direktör Fatih Birol menar att någon dipp för elbilar inte går att se i datan. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2024

Att branschen tappat flytet och vi nu ser en dipp för elbilar är en slutsats som inte kan backas upp av data, menar Internationella energirådet (IEA) som i stället tror att en ny växel är på väg i elbilsrevolutionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att försäljningen av elbilar faller och att Teslas Elon Musk kapar priserna i desperation när bolagets aktiekurs dyker har rapporterats mycket om i media på senare tid, bland annat här hos Dagens PS.

Är det tecken på att elbils-boomen nu saktat ned? Inte alls, menar Internationella energirådet (IEA).

“I stället för att minska, verkar den globala elbilsrevolutionen vara redo för en ny fas av tillväxt”, säger Fatih Berol, exekutiv direktör på Internationella energirådet enligt CNN.

Datan “visar inte alls att elbilarnas tillväxt backar. Det visar en extremt robust ökning av den globala elbilsförsäljningen”, enligt Fatih Birol.

“Förväntas minska priserna”

Branschens gigant Tesla må ha det lite kämpigt, men det drivs bland annat av hård och ökande konkurrens från andra tillverkare, framför allt i Kina som står för 60 procent av all försäljning globalt just nu.

I horisonten ser vi en snabb teknikutveckling som Dagens PS också rapporterat om, som kommer att leda till bättre batterier, snabbare elbilar, längre räckvidd och framför allt billigare priser för konsumenterna.

Makrobilden visar betydligt större uppsidor än skäl till oro för de som vill se en snabb omställning till elbilar, menar IEA.

ANNONS

“Intensifierad konkurrens på marknaden och förbättrad batteriteknik förväntas minska priserna under de kommande åren”, säger Fatih Birol.

“Växande elbilsexport från kinesiska biltillverkare, som stod för mer än hälften av all elbilsförsäljning 2023, kan öka pressen nedåt på inköpspriserna.”

ANNONS

Senaste nytt

Energisektorn som har skäl till oro

Snarare är det oljebolagen som har skäl till oro, menar IEA som nu förutspår att efterfrågan på olja når en topp redan 2030 för att sedan falla skarpt.

“Denna förändring kommer att få stora konsekvenser för både bilindustrin och energisektorn”, säger Fatih Birol enligt CNN.

Läs även: Tesla ser rekordfall – desperat Musk lovar nya elbilar (Dagens PS)

Läs även: Bättre batteriteknik kan göra elbilarna helt oslagbara (Dagens PS)

Läs även: IEA: Elbils-boom skyndar på oljeutfasning (Dagens PS)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS