I kväll kan Elon Musk bli 58 miljarder kronor rikare när Tesla släpper sin kvartalsrapport.
Vinsten för Q4 väntas bli 6,2 miljarder kronor – och utlöser Musks femte del i optionsprogrammet.
Elon Musk kan tacka försäljningen av utsläppsrätter för sitt jätteklipp – utan dem skulle det blivit storförlust för Tesla. 

ANNONS

När börsen stänger i kväll kommer världens högst värderade bilföretag med sin kvartalsrapport för sista kvartalet 2020. Efter en kursuppgång på 740 procent under 2020 är förväntningarna på topp inför bokslutet. Kursrusningen har fortsatt i år och sett till börsvärde är Tesla nu USA:s femte största företag och har passerat Facebook.

Aktiekursen gör Tesla till den högst värderade biltillverkaren genom tiderna, om nu Tesla är att betrakta som en sådan. Aktien har fått kritik för att vara en bubbla och kraftigt övervärderad. Men Tesla har också många anhängare som hävdar att kursen är motiverad, och att det här bara är början.

Vinst på 6,2 miljarder

Analytikernas genomsnittliga prognos är att Tesla för fjärde kvartalet ska göra en vinst på 6,2 miljarder kronor på en omsättning på 85 miljarder kronor.

Den allra största vinnaren på kan bli Elon Musk, enligt Reuters Han har valt att ta ut hela sin vd-lön i optioner i stället för kontanter. Om Tesla gör vinst i paritet med analytikernas estimat utlöses hans femte steg av optionsprogrammet. Det innebär att Elon Musk som lön får köpa aktier med rabatt som gör att han på ett bräde tjänar 58 miljarder kronor. Det är flera gånger mer än vad Tesla kommer att redovisa i årsvinst för 2020. Musk är nu världens rikaste man i hård kamp med Amazons Jeff Bezos.

Här är Elon Musks optionsmål

Elon Musk måste klara både kursmål och vinstmål för att utlösa sina optionsprogram. Han har valt att inte ta ut någon kontant lön, utan hela ersättningen tas ut i optioner. Grafik: Refinitiv

– Vi förväntar oss att Tesla ska leverera nästan 900 000 bilar i år. När ekonomin öppnar igen finns en uppdämd efterfrågan, säger säger King Lip, chefsanalytiker hos Baker Avenue, till Reuters

Tesla har kritiserats för att de fortfarande tjänar mer på att sälja utsläppsrätter till andra biltillverkare än vad de tjänar på att sälja själva bilarna. Enligt kvartalsrapporten för Q3 skulle Tesla ha gjort förlust för tredje kvartalet 2020 om de inte sålt utsläppsrätter till bland annat Fiat-Chrysler. Tesla sålde under tredje kvartalet utsläppsrätter för 3,3 miljarder kronor och redovisade en nettovinst på 2,7 miljarder kronor.

Tjänade 9,8 miljarder på utsläppsrätter

Enligt Teslas rapporter för de första nio kvartalen under 2020 har bolaget tjänat 9,8 miljarder kronor på att sälja utsläppsrätter till andra biltillverkare. Den totala nettovinsten efter räntor och avskrivningar för de första nio månaderna landade på 3,8 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Under slutet av 2020 rådde en hård kamp i Europa för att biltillverkarna skulle klara EU:s utsläppsmål. I november anslöt började även Honda köpa utsläppsrätter av Tesla. Chansen att Tesla har tjänat ännu mer pengar på sina utsläppsrätter under sista kvartalet är därmed stor. Teslas vd Elon Musk hoppas att nya presidenten Joe Biden ska öka efterfrågan på elbilar och solel i USA.

Musk: Medvind för att lösa klimatkrisen

– Jag tycker att det här är fantastiskt. Jag känner mig mycket optimistisk om framtiden för hållbar energi med den nya administrationen. Inte för att vi ska bli självbelåtna, men vi har mevind för att lösa klimatkrisen med den nya administrationen, säger Elon Musk i en intervju med Fortune.

Teslas nya Model Y måste slå i igenom om aktien ska hålla sig lika stark framöver. (Foto: Tesla)
Teslas nya Model Y har nu börjat produceras i Shanghai i Kina. Bilen kommer till Europa i vår. (Foto: Tesla)