Dagens PS

Hur viktig är elbilsbonusen? 

Erik Punt
Erik Punt
Uppdaterad: 13 sep. 2022Publicerad: 12 sep. 2022

Fokuset på elektrifiering har varit stenhårt de senaste åren och när biltillverkarna blickar framåt så fasas förbränningsmotor-alternativen ut i rasande takt. Nu kommer en ny undersökning som ger vatten på kvarnen för de som anser att elbilens framfart är dopad av statliga bidrag. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

70 000 kronor

I dagsläget är bonusen om du köper en elbil 70 000 kronor så länge du inte köper en elbil för över 700 000 kronor. Den maximala bonusen kan därför som mest uppgå till 10 procent av bilens pris. 

Vid årsskiftet får dock hugade spekulanter en ovälkommen förändring då bonusen minskas med 20 000 kronor. På lite längre sikt har dessutom flera politiska partier flaggat för att helt avskaffa bonusen.

Men hur stor påverkan kommer det här att ha på de potentiella köparnas intresse? Bilhandlaren Kvdbil gav Kantar SIFO i uppdrag att undersöka opinionsläget för elbilsbonusen.

Demografiska skillnader 

Undersökningen genomfördes under tre dagar i mars och inkluderade 1145 personer i åldersspannet 18 till 79 år. Man kan alltså konstatera att undersökningen genomfördes i en period då energipriserna var lägre än vad de är nu. Därmed skulle man kunna resonera att behovet av en bonus är än större nu.  

Det går att identifiera två tydliga skiljelinjer utifrån undersökningen. Den första är ålder och den andra är huruvida man kör el- eller förbränningsmotor bil i dagsläget. De som var mest negativt inställda till att köpa en elbil utan bonus var de som befann sig inom det äldsta åldersspannet 56 till 79 år. Sedan kom de som körde en förbränningsmotordriven bil i dagsläget. 

Tongångarna var annorlunda hos de som sedan tidigare redan körde elbil och de som var yngre. Även vilken lön man har verkar spela in i hur stor påverkan en indragen elbilsbonus skulle ha på köpviljan. De indivder som hade en högre lön värderade generellt sett inte bonusen i lika hög utsträckning. 

ANNONS

Summan av kardemumman 

Räknar man dock ihop det totala resultatet kan man snabbt konstatera att bidraget har en stor påverkan om man summerar ihop de olika kategorierna. Enbart 30 procent överväger att köpa en elbil om bonusen försvinner medan strax under hälften säger nej.  

Undersökningen understryker elbilsbonusens vikt för att driva på och accelerera omställningen till en elektrifierad fordonsflotta. Vi lär få anledning att återkomma på samma tema i början på nästa år då bidraget minskas. Kommer det att påverka försäljningen?   

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Erik Punt
Erik Punt

Skribent på Högsta Växeln och Saab-fantast.

Erik Punt
Erik Punt

Skribent på Högsta Växeln och Saab-fantast.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS