Dagens PS

Hot om stämningar pressar Daimlers svenske vd

hot svenske vd
Tyska biljätten Daimlers svenske vd Ola Källenius pressas med hot om stämningar från tunga miljöorganisationer. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 sep. 2021Publicerad: 07 sep. 2021

Tyska biljätten Daimlers svenske vd Ola Källenius pressas med hot om stämningar från tunga miljöorganisationer. Snart löper tidsfristen ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Nyheter berättar att miljöorganisationerna kräver att Daimler levererar bilar utan fossila utsläpp 2030, men det kan biljättens svenske vd Ola Källenius inte lova.

Tidningen träffar Källenius tillsammans med andra journalister inför bilsalongen i München, där 4 500 poliser från en rad olika delstater i Tyskland står för säkerhetsbevakningen.

Utanför finns klimataktivister som kräver att Daimler växlar upp takten när det gäller elbilar.

Hotar stämma biljättarna för klimatbrott

Bilbjässen har fått kritik, skriver DN, för att vara långsam och miljöorganisationerna med bland andra Greenpeace i spetsen har enligt tidningen aviserat att de tänker stämma både Daimler och BMW för klimatbrott.

Ola Källenius som i likhet med BMW:s vd Oliver Zipse nu står i skottgluggen, avkrävs ett skriftligt löfte om att alla fossila bilar ska vara utfasade 2030, samtidigt som miljöorganisationerna redan fått rätt i en process mot oljejätten Shell, som tvingas minska sina utsläpp.

Daimlers svenske vd Ola Kallenius tycker att bolaget redan “ökar farten” när det gäller elektrifieringen av bilar, men att Daimler ska kunna leva upp till miljöorganisationernas hårda krav kan han inte lova, framgår det.

Då löper tidsfristen ut

ANNONS

DN uppger att valet samtidigt rycker allt närmare i Tyskland där De gröna går fram med kravet att förbjuda fossila nya bilar 2030.

“Frågan är inte så mycket när vi ska sluta med viss teknik utan hur skapar vi förutsättningar att gå över till den nya tekniken. Vi satsar. Vi är beredda. Men allt måste samverka”, säger Ola Källenius, berättar DN och uppger att ungefär 90 procent av bilarna som Daimler säljer i år är helt fossila.

Vinstmarginalerna på dessa fossilbilar uppges vara “ovanligt goda”.

Men Källenius försäkrar att Daimler inte försöker fördröja omställningen och betonar att bilföretaget “satsar enormt mycket framåt på el”.

Under tiden mobiliserar miljöorganisationerna. Enligt DN har Daimlers svenske vd fram till klockan 10 den 20 september på sig att ge ett skriftligt löfte om att bara sälja fossilfria elbilar 2030.

Läs även: Mercedes omkörda av BMW – chipbrist krossar tillväxten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS