Dagens PS

Hjulen kan ramla av på din nya Toyota

Toyota
Toyota tvingas genast återkalla elbilen bZ4X, precis efter den lanserats. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 28 juni 2022Publicerad: 28 juni 2022

Toyota har precis släppt sin första elbil bZ4X. Men nu tvingas tillverkaren att återkalla modellen, på grund av att hjulen kan trilla av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Toyotas nya elbil bZ4X har fått mycket goda recensioner i de första testerna.

Men nu har den japanska tillverkaren behövt återkalla elbilen direkt. Problemet har med hjulbultarna att göra, vilket gör att hjulen på bilen kan trilla av närsomhelst under körningen. 

Tre bilar hann drabbas

Som tur är har inte många ägare fått sin leverans av bilen än, men de har blivit tillsagda att inte använda bilen när de får den. De ägare som redan fått bilen uppmanas att sluta använda den omedelbart. 

Tyvärr hann tre av de 2700 bilar som redan levererats drabbas innan problemet blev känt. Två av fallen skedde i USA och ett i Taiwan. Enligt de rapporterade fallen handlar felet om att bultarna på hjulen gängar upp sig, och till slut faller hela hjulen av från bilen.

“Om ett hjul lossnar från fordonet under körning kan det resultera i att du förlorar kontrollen över fordonet, vilket ökar risken för krock”, skriver en talesman för Toyota i ett mail till CNBC. “Ingen ska köra de här bilarna tills vi åtgärdat problemet.”

Besvikelse

Toyota arbetar nu hårt för att lösa problemet med de lösa hjulbultarna. Även systermodellen Subaru Solterra återkallas på grund av hjulfelet, men den ska inte vara levererad till sina ägare än.

ANNONS

Hittills har man inte lyckas lösa problemet i fabriken, men de behövliga åtgärderna ska bli kostnadsfria för alla ägare.

Enligt David Leggett, bilredaktör på GlobalData, kan återkallelsen ses som en besvikelse. “Toyota har länge varit under press att satsa mer på eldrivna fordon, så de är förmodligen väldigt besvikna över att den här återkallelsen blev nödvändig”, skriver han till CNBC.

Läs mer: Efter batteriproblem – Volkswagen ID. Buzz pausas 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS